Духівник Фонду доставив до України чудотворну ікону Плащаниці Божої Матері

11 жовтня 2015 року до Спасо-Преображенського собору Києва з Єрусалима з благословення Блаженнішого Патріарха святого міста Єрусалима Феофіла ІІІ та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія було привезено чудотворну ікону Плащаниці Божої Матері.

Святиню доставив духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

На площі перед храмом чудотворну ікону зустріли архієпископ Макарівський Іларій, єпископ Бородянський Варсонофій, духовенство собору, численні прихожани та гості, серед яких військовослужбовці Державної спеціальної служби транспорту та сестри милосердя сестринства на честь преподобномучениці Єлизавети та інокині Варвари.

Після читання Акафісту Богородиці у вітальному слові митрополит Олександр згадав слова Єрусалимського Патріарха Феофіла про постійні молитви за мир в Україні. Згадуючі історичні події про захист Пресвятою Богородицею Своєї Почаївської обителі, владика Олександр висловив надію на те, що Божа Матір сьогодні знову захистить Свій український народ та відверне від нього усі стріли ворогів видимих та невидимих.

В свою чергу ктитор Спасо-Преображенського собору Ігор Лисов запросив усіх присутніх на урочисте відкриття музею Блаженнішого Митрополита Володимира, яке відбудеться 14 жовтня ц.р. у будівлі соборної дзвіниці.

На час перебування ікони Плащаниці Божої Матері (до 30 жовтня включно) Спасо-Преображенський собор буде відкрито щодня з 7:30 до 20:00. Кожного дня о 9:00 правитиметься літургія, о 13:00 – акафіст, о 17:00 – вечірня з акафістом.

Нагадаємо, що ікона-плащаниця вже була в Україні – у 2012 році її привезли на прохання Блаженнішого Митрополита Володимира.

ДО РЕЧІ. Створення Плащаниці відносять до 1830-1840 рр. Плащаниця являє собою вирізане по контуру зображення Божої Матері. Ікона з обох сторін має оклад; вінець — прикрашений каменями, риза — дар графині Анни Олексіївни Орлової-Чесменської. Нині Плащаниця Пресвятої Богородиці знаходиться в Єрусалимі, в подвор’ї Гефсиманської обителі, так званій Малій Гефсиманії, розташованій навпроти входу до Храму Гроба Господнього. В цьому невеликому храмі вона зберігається праворуч біля вівтаря.

В Єрусалимі цю ікону-плащаницю виносять для загального огляду лише раз на рік – на свято Успіння Пресвятої Богородиці. Впродовж дев’яти днів цього свята ікона Плащаниці перебуває на гробі Пресвятої Богородиці у Гефсиманії.

ФОТОАЛЬБОМ >>>

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духівник Фонду зустрівся з Патріархом Феофілом ІІІ

 

Духівник Фонду доставивдо України Плащаницю Божої Матері

Духівник Фонду доставивдо України Плащаницю Божої Матері

Духівник Фонду доставивдо України Плащаницю Божої Матері

Духівник Фонду доставивдо України Плащаницю Божої Матері

Духівник Фонду доставивдо України Плащаницю Божої Матері