Передмова духівника Фонду до спецвипуску журналу "Православний вісник", присвяченого 80-річчю Блаженнішого Митрополита Володимира

 

Шановні читачі!



Передмова духівника Фонду до спецвипуску журналу "Православний вісник"Звертаюся до вас із проханням: розгорнувши цей примірник, насамперед згадайте Блаженнішого Митрополита Володимира і помоліться за нього.

Приснопам’ятний Предстоятель Української Православної Церкви відійшов у вічність 5 липня 2014 р., на 78-му році життя. 23 листопада 2015 р. йому виповнилося б 80 років. Митрополит Володимир у відповідь на запитання щодо його самопочуття любив повторювати слова псалмоспівця Давида: «Дні віку нашого — сімдесят літ, а як при силі — вісімдесят літ» (Пс. 89:10). На жаль, 80-ліття Владики ми відзначаємо без нього. Зазвичай при ньому ювілейні дати як особистого, так і церковного життя проходили під гаслом: «Не нам, Господи, не нам, а імені Твоєму дай славу з милості Твоєї» (Пс. 113:9). За все він був вдячний Богові. Нічого не просив і ні від чого не відмовлявся.

Священицьке хрестоносіння Блаженніший Владика Володимир завершив на 23-му році свого Предстоятельства. Бог почув його бажання постати перед Ним чинним Митрополитом Київським і всієї України. Що й збулося, незважаючи на тяжку хворобу та людську підступність. Ми вшановуємо світлу пам'ять Блаженнішого Митрополита Володимира — церковного, громадського, суспільного діяча, молитвеника перед Богом за свою Церкву, свій народ і Батьківщину.

Наприкінці свого земного шляху Блаженніший казав: «Владико, ми багато чого з тобою встигли зробити, але багато чого ще попереду… Те, чого ми не встигли...». Про що мріяв Блаженніший Владика та що мав на увазі, залишилося в його думках. Про це ми можемо тільки здогадуватися і кожен, трудячись на ниві Христовій, втілювати в життя заповідане нашим Аввою. Митрополит Володимир був редактором «Православного вісника». Це видання стало для нього особливо дорогим і близьким серцю, оскільки за радянських часів було практично єдиним, за допомогою якого слово Христове доносилося до пастви.

Історія Церкви, як і історія «Вісника», в новітній період складна. Попри фінансову скруту та інші негаразди, Митрополит Володимир докладав усіх зусиль, аби це видання не вмерло, а продовжувало благовіствування, як і інші церковні ЗМІ, долею яких Предстоятель завжди опікувався.

Ви тримаєте в руках перший випуск «Православного вісника», який побачив світ після блаженної кончини Митрополита Володимира. Творчий колектив журналу постарався вкласти в нього всю свою душу і любов до блаженноспочилого Предстоятеля — вічного головного редактора «Православного вісника».

Цей випуск є виданням Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира — засновника та організатора Музею пам’яті Митрополита Володимира.

Просимо у Бога благословити подальші труди на славу Його та Його Святої Церкви.

 

Олександр

Митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський