Духівник Фонду взяв участь у телепрограмі «Про головне», присвяченій проблемі розділення українського православ’я


Духівник Фонду взяв участь у телепрограмі «Про головне», присвяченій проблемі розділення українського православ’я4 грудня 2015 року в ефірі Першого Національного вийшов черговий випуск програми "Про головне" на тему «Подолання найбільшої біди українського православ’я – його розділення».

"Про головне" – це дискусія на гарячі теми, оцінка головних подій, що відбуваються в Україні сьогодні і зараз. У кожному новому випуску програми ведучий Олесь Терещенко разом із запрошеними до студії гостями обговорює найважливіші питання і факти, що хвилюють звичайних українців.

Окрім гостей студії, думками на вище зазначене питання поділився духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Зокрема, на початку програми митрополит Олександр розповів глядачам про Музей Блаженнішого Митрополита Володимира, що відкрився у день 80-річчя спочилого Предстоятеля.

Розповідаючи про позицію Його Блаженства щодо питання розділення українського православ’я, владика зазначив:

«Блаженніший говорив неодноразово, що «Церква буде єдиною, але, нажаль, вже не при мені». Він чітко розумів, що цей процес довгий і тривалий. Чим він повинен завершитися? Єдністю. Він завжди говорив, що «для мене статус, який матиме Церква – не важливий. Для мене важливо, щоби ми, рідні брати, не сварилися в рідній хаті». Щодо проблематики розколу, Блаженніший казав, що «ми не можемо спокійно дивитися, коли частина наших братів знаходиться поза спасительною огорожею Церкви. Ми повинні покладати всі зусилля, аби поєднатися і бути єдиними»».

Свою думку духівник Фонду озвучив такими словами:

«Сам по собі процес єднання повинен визріти спочатку в наших головах ,серцях, і в ідеалі, повинен бути ініційованим усіма нами - як верхами, так і низами. Якщо ми не матимемо в своєму серці віри, надії та любові, тоді всі наші потуги, які б ми не робили до механічного поєднання того, що розділене, не матимуть успіху. Можна зшити частини покривала, але не можна поєднати людські душі і серця, коли вони не мають бажання об’єднатися у любові у Христі».

 

Повну програму можна переглянути тут: