Духівник Фонду відслужив заупокійну літію на могилі екс-ректора КДАіС


13 березня 2016 року, у день 65-річчя від дня народження ректора КДАіС професора протоієрея Миколая Забуги, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр відслужив заупокійну літію на могилі спочилого, у Києво-Печерській Лаврі.

Це не випадково не лише тому, що владика у 2002 році закінчив Академію з науковим ступенем кандидата богослов'я. Отець Миколай почав працювати на церковній ниві саме після повернення в Украіну Блаженнішого Митрополита Володимира, у статусі Предстоятеля УПЦ.

Коротка біографічна довідка:

У вересні 1990 року поступив на навчання в Київську духовну семінарію. Закінчив її екстерном в 1992 році по 1-му розряду, як бакалавр богослов'я. Одночасно з навчанням викладав в семінарії Українську мову, Англійську мову та Латину. 28 липня 1992 року висвячений у сан диякона митрополитом Київським і всієї України Володимиром, а 2 серпня того ж року був висвячений в сан пресвітера. У червні 1993 року возведений в сан протоієрея. 19 жовтня 1993 року призначений виконуючим обов'язки ректора КДАіС, а 27 жовтня 1994 року затверджений на посаді ректора Київської духовної академії і семінарії, яку займав до 31 травня 2007 року.


У кожному своєму інтерв'ю отець Миколай наголошував на великій ролі, яку відігравав Блаженніший Митрополит Володимир в розвитку та навіть повсякденній життєдіяльності духовних шкіл. Після розколу в украінському православ'і, коли Церква переживала найбільш скрутніші часи, він сам підтримував викладачів і студентів матеріально, та закликав робити це архієреїв і священнослужителів. Характерна риса протоієрея Миколая Забуги, як ректора, він все узгоджував із Блаженнішим, часто радився з ним, тримав у курсі справ і запрошував на всі урочисті загоди. Достатньо довгий період, жодне засідання Вченої ради не проходило без участі Предстоятеля. Його Блаженство брав участь у захисті кандидатських дисертацій, вручав дипломи випускникам і благословляв нових студентів на навчання. Щороку, у день пам'яті преподобного Нестора Літописця, Митрополит Володимир звершував Літургію, за якою постригав у читців майбутніх священнослужителів. На запрошення отця-ректора, завжди відкривав урочисті Акти та виступав із доповідями на конференціях. Архіпастир довіряв отцю Миколаю: делегував його на усілякі заходи, доручив вести робочий діалог з керівництвом Києво-Печерського історико-культурного заповідника, у непростий період сучасної історіі Церкви, призначив його керівником Відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ та членом Комісії по діалогу з УАПЦ. Саме за підтримки Блаженнішого Митрополита Володимира, отець Миколай активно долучився до формування експозиції музею "Православна Україна" в приміщенні Успенського собору Києво-Печерськоі Лаври.

І, навіть, під час хвороби отця Миколая, Блаженніший Владика запрошував його, наприклад, до участі у Соборі УПЦ, який відбувся у 2011 році у Києво-Печерській Лаврі, а також неодноразово служив із ним в Іллінській церкві на Подолі.

Саме за часи ректорства отця Миколая, в Київських духовних школах була заснована стипендія Блаженнішого Митрополита Володимира.

Більш того, при ньому відбувся захист першої, і на сьогоднішній день, єдиної наукової роботи на тему життя та діяльності Предстоятеля УПЦ, на здобуття наукового ступеню «кандидата богослов'я».

Вічна пам'ять!



Духівник Фонду відслужив заупокійну літію на могилі екс-ректора КДАіСДухівник Фонду відслужив заупокійну літію на могилі екс-ректора КДАіС Духівник Фонду відслужив заупокійну літію на могилі екс-ректора КДАіС