Духівник Фонду звершив паломництво на Святу Землю та помолився про мир в Україні біля найбільших християнських святинь


Духівник Фонду звершив паломництво на Святу Землю та помолився про мир в Україні біля найбільших християнських святинь 3-11 квітня 2016 року, в дні Великого посту, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр звершив паломництво до Святої Землі.

5 та 6 квітня митрополит Олександр разом митрополитом Вінницьким і Барським Симеоном та архієпископом Дніпродзержинським і Царичанським Володимиром звершили Божественні літургії у храмі святої рівноапостольної Марії Магдалини в Капернаумі.

5 квітня паломники відвідали монастир Дванадцяти апостолів у Капернаумі, а наступного дня - Преображенський монастир на горі Фавор.

6 квітня ввечері, напередодні свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, українські паломники відслужили святкову всеношну в храмі Пророка Божого Іллі у Хайфі.

7 квітня, в день свята, духівник Фонду співслужив Блаженнішому Патріарху Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофілу ІІІ за Божественною літургією на місці Благовіщення в Назареті. Після відправи відбувся традиційний для цього святкового дня Хресний хід вулицями міста.

Того ж дня паломники помолилися у монастирі преподобного Герасима Йорданського у Єрихоні, на місці дому біблійного персонажу митаря Закхея.

8 квітня паломницьку групу у своїй резиденції прийняв Блаженніший Патріарх Святого Града Єрусалима і всієї Палестини Феофіла ІІІ. Патріарх Феофіл запевнив в своїх молитвах про Україну, і про подолання всіх негараздів, яких зазнає багатостраждальний український народ.

Того ж дня, з благословення Блаженнішого Патріарха Феофіла ІІІ, митрополит Олександр разом з митрополитом Симеоном і архієпископом Володимиром співслужили Його Блаженству в храмі міста Хайфи, де було звершення четвертої (останної) частини чинопослідування Акафісту Пресвятої Богородиці, який відповідно до Статуту Єрусалимської Церкви, розділяючись на чотири частини, читається в п'ятниці перших тижнів Великого Посту.

9 квітня, у батьківську поминальну суботу, українські ієрархи у співслужінні митрополита Іоакима (Кондоваса) звершили Божественну літургію на Святий Голгофі. За богослужінням були піднесені молитви про мир в Україні і про всіх постраждалих в військовому конфлікті на Сході нашої країни.

Після відправи паломники вклонилися Гробу Господньому та іншим святиням, що знаходяться у Храмі Воскресіння Господнього, та відслужили панахиду по Блаженнішому Митрополиту Володимиру у Порога Судних Воріт. До речі, на цьому місці, 28 листопада 2014 року, духівник Фонду освятив пам'ятну табличку на честь Митрополита Володимира. Нагадаємо, що в 1966 році майбутній Предстоятель Української Православної Церкви в сані архімандрита був призначений заступником начальника Руської духовної місії в Єрусалимі та певний час жив у Олександрівському подвор’ї.

Того ж дня паломники помолилися в печері Різдва Христового в Віфлеємі, у Лаврі преподобного Сави Освяченого та біля Мамврийского Дуба - місця зустрічі Авраама зі Святою Трійцею.

10 квітня, у Неділю 4-ту Великого посту та день пам’яті преподобного Іоанна Ліствичника, митрополит Олександр разом з митрополитом Симеоном і архієпископом Володимиром звершили Божественну літургію у Троїцькому Соборі Руської духовної місії в Єрусалимі. За богослужінням архіпастирям співслужив начальник Місії архімандрит Олександр (Єлисов). За відправою підносились молитви за мир в Україні.