Митрополит Олександр взяв участь в закладці храму в ім’я святителя Луки Кримського на острові Кіпр


Митрополит Олександр взяв участь в закладці храму в ім’я святителя Луки Кримського на острові Кіпр4-8 червня 2016 року духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр з паломницькою поїздкою відвідав острів Кіпр.

Напередодні, 31 травня, з благословення митрополита Олександра на прохання митрополита Томасоського і Орнійського Ісаї зі Спасо-Преображенського собору м. Києва до Кіпру був відправлений ковчег з часткою святих мощей святителя Луки Кримського. Святиню, яка перебуватиме на острові до 13 червня, супроводжує намісник ставропігійного чоловічого монастиря преподобного Паїсія Величковського в місті Севастополь архімандрит Гавриїл (Анісімов).

По прибутті мощей до Кіпру, у вітальному слові митрополит Ісая подякував духівнику Фонду митрополиту Олександру за можливість вшанувати чесні мощі угодника Божого Луки. Архімандрит Гавриїл попросив молитов владики Ісаї про найскорше встановлення миру в Україні. Від обителі і Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира отець Гавриїл передав митрополиту Ісаї ікону святителя Луки, написану майстрами при Спасо-Преображенському соборі.

5 червня, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр співслужив за Божественною літургією митрополиту Томасоському Ісаї в церкві святої Варвари Томасоської митрополії на Кіпрі.

Після богослужіння архієреї разом звершили закладку нового храму на честь святителя-сповідника Луки Кримського.

6 червня владика Олександр разом з іншими паломниками відвідав монастир Кікос — один з найвідоміших монастирів Кіпру. Обитель була заснована у кінці XI століття і нині включена у список об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО. Прочани молитовно вклонилися чудотворній Кіккській іконі Пресвятої Богородиці, написаній за земного життя Преблагословенної, та відслужили перед образом молебень про дарування миру Україні, благополуччя народу та подолання церковної смути.

Того ж дня митрополит Олександр відвідав могилу Архієпископа та Президента Кіпру Блаженнішого Макаріоса III (+1977), який похований неподалік від Кіккського монастиря, де звершив за ним заупокійну літію.

7 червня паломники відвідали Свято-Миколаївський монастир Х століття в Орунті, що поблизу Нікосії. Орунта є батьківщиною святого ХХ століття – священномученика Фелумена, який був вбитий у 1979 році біля Криниці Іакова у Самарії. В Миколаївській обителі перебуває частина його мощей.

8 червня духівник Фонду відвідав монастир святої Фекли, що поблизу Ларнаки. За переданням свята рівноапостольна цариця Єлена віднайшла тут цілюще джерело та побудувала церкву в ім’я святої Фекли. Монастир виник на цьому місці ймовірно у XV столітті. З давніх-давен кіпріоти приходять в обитель до святого джерела з чудодійною глиною, який знаходиться під вівтарем храму святої Феклі, біля джерела цариці Єлени.

Того ж дня українську делегацію на подвор'ї Кіккського монастиря у Нікосії прийняв ігумен обителі митрополит Кіккський Никифор.

На завершення паломницької поїздки митрополит Олександр відправив Велику вечірню напередодні свята Вознесіння Господнього в храмі святої Варвари одного іменного міста Тамасоської митрополії.

Чудо святителя Луки на Кіпрі

Під час перебування мощей святителя Луки Кримського на Кіпрі трапилося чудесна подія, про яку розповів митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

6 червня, настоятелю церкви святої Варвари однойменного міста Тамасоської митрополії зателефонував чоловік з питанням про те, де знаходиться це містечко. Настоятель розповів, як дістатися, та запитав про мету візиту. Із хвилюванням чоловік розповів, що минулої ночі побачив уві сні священика з сивою бородою в окулярах, який сказав: “Я святий Лука, зараз я в гостях в місті Свята Варвара. Твоя дружина дуже хворіє. Приїжджай ти, твоя дружина і двоє дітей, я вилікую. Я буду у вас в гостях на Кіпрі до 13 червня, цього дня я чекаю на тебе”. Чоловік не знав ні про храм, ні про мощі, ні про святителя ...