Просвітницький Центр Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира провів перший творчий вечір Клубу шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура»


 Просвітницький Центр Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира провів перший творчий вечір Клубу шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура»30 вересня 2016 року в стінах Музею Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов перший творчий вечір Клубу шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура», що діє в рамках студійно–клубної діяльності Просвітницького Центру Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Творчий вечір з вітальним словом відкрила керівник Просвітницького Центру Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира Ксенія Зозуля.

«Сьогодні ми об’єдналися в чудовому місці, яке дихає спогадами про людину епохи, яка знана не тільки в усіх куточках України, але і за кордоном. Людина, яка надихала багатьох людей, яка своїм життям дарувала їм своєрідну філософію життя, внутрішнє світло і бажання жити далі. Людина, яка говорила про життя, про те, що життя має свої складності. Але говорила про це без зайвого пафосу, справжньо, щиро. Такі люди, здається, мають жити вічно. І такою людиною був Блаженніший Митрополит Володимир.

Не дивлячись на труднощі і хворобу в останні дні свого життя Блаженніший був завжди усміхнений та життєрадісний і цим притягував до себе людей. Він дуже любив життя!

Сьогодні ми об’єдналися в Музеї Його пам’яті, який створений зусиллями його духовних чад і об’єднав нас Клуб шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура».

Клуб «Душевна культура» – це осередок, де люди різного віку та соціального положення можуть відкрити для себе найкращі грані класичного та авторського мистецтва, продовжувати культурні традиції та високі загальнолюдські цінності. Це творчий майданчик для всіх талановитих та небайдужих до просвітницької діяльності людей мистецтва.

Мета клубу – як просвітницький проект показати красу Божого світу через призму класичного та авторського мистецтва, розвивати в людині смак та відчуття краси, адже шлях до «духовного» проходить через «душевне».

Клуб «Душевна культура» функціонуватиме у форматі проведення систематичних культурних заходів щоп’ятниці о 17:00 в стінах Музею пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира» - підкреслила Ксенія Вікторівна.

Учасниками-спікерами сьогоднішнього творчого вечору під назвою "Ми вас не забули..." були Олександр Мороз та Ніна Шаварська.

Мороз Олександр Олександрович - український поет, політик та громадський діяч, голова Верховної Ради України у 1994–1998рр. та 2006–2007рр., член конгресу українських літераторів, автор 20-ти книг (проза, поезія, публіцистика), лауреат 7-ми міжнародних літературно – мистецьких премій та кількох телерадіофестивалів (автор текстів пісень) починаючи з 2008 року на громадських засадах ведучий авторської програми «Обличчям до вогню» на державному каналі «Радіо - Культура»

Лірика Олекандра Олександровича Мороза має свою особливу «біографію». Він почав писати і друкуватися ще в шістдесятих роках. Проте життя склалось дещо інакше. Через свою відповідальність в роботі і кипучу до самопожертви політичну діяльність і низку інших чинників він мовби відсунув поезію на другий план. Олександр Олександрович, як ніхто інший довго писав «у папку» для себе. Його поезія особлива вона дуже різна – як вік, як досвід ,як життя суспільства, і як усе що змінювалось в динаміці багатьох літ.

Шаварська Ніна Григорівна - поетеса широко відома в колі шанувальників українського слова та пісні. Її твори ваблять читача насамперед щирістю вислову, правдивістю почуттів та мелодійністю. Чимало з них покладено на музику. Вона є членом Національної спілки письменників України, редактор та ведуча ряду мистецьких програм Національної радіокомпанії України, лауреат міжнародних мистецьких премій

Пісні на вірші поетеси виконують відомі співаки та колективи. За свою творчу та громадську діяльність Ніна Шаварська нагороджена міжнародною мистецькою премією ім.С Гулака Артемовського, Хрестом Пошани «За духовне відродження Ураїни» та ін. Ніна Шаварська є членом Національної спілки журналістів України та є автором мистецьких проектів. Також Ніна Григорівна є редактором міжнародної газети «Моя Україна», що її впродовж багатьох років видавала для української діаспори США, а з 2014 року видає міжнародну газету «Україна і Світ» .

Зазначимо, що Олександр Мороз особисто знав Митрополита Володимира та неодноразово з ним зустрічався та спілкувався:

«Людина завжди залишає слід на землі та в пам’яті інших. Тим паче, що така людина як Митрополит Володимир – вірний служитель Православної Церкви, інтелігентний, скромний і натхненний своєю вірою. Таким він запам’ятався, і добре, що в цьому храмі намагаються зберегти образ справжнім», - зокрема зазначив Олександр Олександрович.

Духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр зауважив: «Ми створили цей музей, наповнивши експонатами, а сьогодні наповнюємо його душею – душею поета, яким був Блаженніший Митрополит Володимир».

Владика Олександр вручив учасникам сувеніри від Фонду, зокрема, одне з останніх видань – книгу «Мысли разных лет», яка є своєрідною симфонією трудів Його Блаженства.

На завершення вечора Олександр Мороз підготував усім гостям сюрприз та подарував свої книги з авторським підписом.

Учасникам і гостям творчої зустрічі також була проведена екскурсія Музеєм та Спасо-Преображенським собором.

***

Організатор: Просвітницький Центр Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира в рамках проекту клуб шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура». Координатор: Любов Лавриненко (096) 537 83 60.

Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Адреса: м.Київ, вул. Маршала Конєва, 3а - Музей знаходиться на першому поверсі дзвіниці біля Спасо–Преображенського собру на Теремках. ( ст. м. Іподром (10 хв. пішого ходу) або маршрутка № 84, тролейбус №45,№12 зупинка вул. Василя Касіяна.)

 

Повний фоторепортаж >>>