У Музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

13 листопада 2016 року в стінах Музею Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Сизон Валентиною на тему «Пам'ять – відповідальність перед майбутнім», в рамках Клубу шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура», що діє в рамках студійно – клубної діяльності Просвітницького Центру Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Валентина Борисівна історик, краєзнавець та є директором історико–мистецького центру «Стара школа» в с.Тарасівка Києво-Святошинського району.

Під гаслом «Пам'ять – відповідальність перед майбутнім» у 2010 році розпочався громадський проект відродження родинної пам’яті в с. Тарасівка. Завдання проекту - патріотичне виховання молоді, формування високого ідеалу служіння народові, виховання глибокого розуміння громадянського обов’язку, залучення членів громади до пошуково-краєзнавчої роботи.


У музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

Валентина Борисівна розповіла, що ідея створення центру, як духовного духовно – культурного осередку села, належить сільському голові Сизону Володимиру Григоровичу, також вона розказала про емблему центру, прапор, назву «Стара школа», у якій втілено нерозривний зв’язок між минулим села і його сьогоденням.

– Чому центр має назву «Стара школа»?

– Люди так називають це приміщення, бо воно будувалося як школа у 1926-1928 рр. Тут упродовж багатьох років була семирічна, пізніше – восьмирічна школа. У роки війни окупанти розмістили в школі конюшню. Після визволення Києва у 1943 році тут діяв військовий шпиталь. Після війни школу відбудували. Тут вирувало цікаве духовне життя, працювали талановиті люди, яких не забули. Зі стін цієї школи вийшли люди, яких знає вся Україна. Керувала школою талановита жінка Олійниченко Надія Кіндратівна, до 100-річчя від дня народження якої ми й приурочили відкриття музею. Вона багато зробила для громади села як директор школи, учитель і патріот. Вона мріяла, щоб у селі був музей. У 1975 році у Тарасівці збудували нову школу, а стару перетворили у виробниче приміщення, яке поступово руйнувалося. Тепер тут буде музей. Можна сказати, що ми виконали духовний заповіт нашої славетної землячки, Заслуженого учителя УРСР Надії Олійниченко. І як би ми не назвали центр, люди його називатимуть «старою школою». Кращої назви годі й шукати. У цій назві є нерозривний часовий зв’язок і продовження традицій. Було боляче дивитись, як приміщення руйнувалося. Люди зраділи, що стара школа почала відроджуватись, особливо учні, які колись тут навчались. Мені подобається ця назва. Вона спонукає до великої відповідальності за все, що буде у цьому приміщенні завтра.

У музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

Особливістю вечора стали виступи вокального гурту «Хутір» с. Тарасівка, унікальність якого у тому, що його учасницям, у середньому, по 80 років. Звучала народна пісня та твори на слова Тараса Шевченка, які додали заходу особливого зачарування і перенесли слухачів у прадавній світ нашого народу.

У музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

Наостанок директор центру "Стара школа" Валентина Борисівна презентувала і подарувала на пам’ять духівнику Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, митрополиту Переслав–Хмельницькому і Вишневському Олександру «Книгу Пам’яті», у якій зроблена «спроба порушити мовчання часу та повернути сучасникам пам'ять про загиблих односельців у роки Другої світової війни»…

У музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

ПРО КНИГУ: Книга пам'яті с. Тарасівка Києво-Святошинського району Київської області. 1939-1945. Пошуково-краєзнавчий меморіальний збірник родинної пам'яті // Сизон В. Б. – К.: ТОВ. «ОБНОВА КОМПАНІ», 2015. – 400 с.

У книзі зроблена спроба порушити мовчання часу та повернути сучасникам пам'ять про загиблих односельців у роки Другої світової війни. На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено людські втрати громади села Тарасівка Києво-Святошинського району Київської області в роки Другої світової війни, оприлюднено понад 400 фото із сімейних архівів нащадків загиблих.
Книга пропонує читачам свідчення родинної пам'яті та розповідь про участь сучасників у сільському громадському проекті пам'яті.У книзі засвідчується історична реальність, на прикладі життя людей одного села, про неоднозначність подій тієї війни та драматичний слід її в житті кількох поколінь нащадків загиблих.

 

У Музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»

 

Прийшли на зустріч і привітали тарасівців-поет Юрій Титарів та художник Володимир Відерченко. Пан Володимир частенько буває у "Старій школі"". Там завжди раді гостям..Приїздить...не пожалкуєте.Є чому навчитися і порадіти за них.


Наступна зустріч клубу «Душевна культура» відбудеться 27 листопада 2016 р. (неділя) початок о 16:00. Гість: Степурко Віктор Іванович - композитор, Член Спілки композиторів України від 1983 року. Член Оргкомітету Міжнародного фестивалю «Музичні прем'єри сезону». Член Наглядової ради хорової капели «Думка» при Міністерстві культури України. Заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри естрадного виконання Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв України, веде хоровий клас спеціалізації «Диригент хору, регент церковного хору». Лауреат мистецьких премій імені Л. Ревуцького, М. Лисенка; міжнародної музичної премії ім. Лео Вітошинського, Національної премії ім. Тараса Шевченка. Лауреат Всеукраїнського конкурсу «Духовні псалми» та ін. Творчий доробок композитора об'ємний і насичений — від пісенних жанрів та музики для дітей (опера «Музична крамничка») до симфонічних та оперних партитур (концерт для флейти та симфонічного оркестру, симфонічна картина «Острови дитинства»). Створив сім симфонічних творів.

Велику популярність здобули хорові твори композитора.

 

 

 

У музеї Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов творчий вечір з Валентиною Сизон та вокальним гуртом «Хутір»


***

Організатор: Просвітницький Центр Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира в рамках проекту клуб шанувальників класичного та авторського мистецтва «Душевна культура». Координатор: Любов Лавриненко (096) 537 83 60.
Email: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Адреса: м.Київ, вул. Маршала Конєва, 3а - Музей знаходиться на першому поверсі дзвіниці біля Спасо–Преображенського собру на Теремках. (ст. м. Іподром (10 хв. пішого ходу) або маршрутка № 84, тролейбус №45,№12 зупинка вул. Василя Касіяна).