За підтримки Просвітницького центру Фонду розпочалися творчі майстер-класи з писанкарства «Напередодні Великодня»

Традиційно протягом Великого посту на різних творчих майданчиках проходять професійні майстер-класи з писанкарства. Один із таких осередків в нашій столиці є знаний не тільки на теренах України, але й у багатьох країнах світу Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара».

Пізнати основи цього давнього українського мистецтва та навчитися самостійно виготовляти писанки 16 березня змогли багатодітні родини, якими опікується Просвітницький Центр Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. У програму заходу увійшли: вивчення тонкощів писанкарства, традиції та особливості техніки, а також розпис власної писанки до Великодня.

Захід організовано дякуючи підтриці партнера Просвітницького Центру, Благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон». Сьогодні до майстер – класу долучилися діти з багатодітних родин Черкашин, Коваль, Бобролова та Черкасс.



За підтримки Просвітницького центру Фонду розпочалися творчі майстер-класи з писанкарства «Напередодні Великодня»

 

Навчатися писати писанки можна будь-коли, а от справжня писанка пишеться в період починаючи від Стрітення і аж до Трійці. Хоча найкращий час для написання писанки, саме під час Великого посту. Цей період спонукає людей все робити з молитвою. Тому організатори обрали саме цей період для залучення дітей до занять в музеї.


За підтримки Просвітницького центру Фонду розпочалися творчі майстер-класи з писанкарства «Напередодні Великодня»

«Серед старожитностей свого хатнього музею Іван Макарович Гончар надавав велику увагу українським народним писанкам. Це зокрема засвідчують рядки з його листа: «35 років подорожей по Україні, а їздив я частіше навесні і старався попасти на Великдень до церкви з тим, щоб побачити це багатство писанок по регіонах нашої України. Я завжди відвідував посвяту писанок і крашанок з тим, щоб узнати в кого можна придбати найкращу писанку. Мабуть ніхто не зібрав стільки писанок з усіх регіонів України з метою їх регіонального дослідження…» (КН-13169, А 229). Відтак, основу збірки писанок І.М. Гончара складають твори із західних регіонів України – гуцульські, покутські, буковинські, лемківські, сокальські, тобто з тих країв, де ця традиція найповніше збереглася і розвивалася. Доповнюють колекцію писанки із Західного Поділля, Полісся та Центральної України. Нині ця збірка поповнюється подарунками сучасних майстрів-писанкарів. Потрібно зауважити, що в минулому році за час написання писанок в нас було понад 500 чоловік. Я завжди радію коли приходять нові діти. Сьогоднішні дітки з багатодітних родин мене дуже порадували. Вони дуже добрі, слухняні. Маю надію, що знання, які я їм сьогодні передала принесуть для них користь у майбутньому. У нас з Просвітницьким Центром заплановано ще декілька майстер-класів у цьому сезоні. Тому можна сказати, що сьогодні у нас була перша ластівка» - підкреслила Лариса Леонідівна Головня (народна майстриння, писанкарка, реставратор, науковий співробітник НЦНК «Музей Івана Гончара»).



За підтримки Просвітницького центру Фонду розпочалися творчі майстер-класи з писанкарства «Напередодні Великодня»

 

Учасники майстер-класу дізнались про зміст символів, пізнали регіональні особливості писанкового розпису та навчились розписувати писанки, використовуючи традиційні орнаменти. Обираючи зразок писанки, кожен з учасників творить свій витвір мистецтва, можливо не такий витончений як у майстрині, але по-своєму унікальний.

Такі заняття дають реальну можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців. Це чудова нагода подивитися один на одного по-новому: батькам на творчі здібності своїх дітей, дітям пізнати щось нове в своєму житті, або, навіть, започаткувати в собі нові творчі завдатки, колегам поспілкуватися у неформальному творчому просторі.