Діти воїнів АТО написали власні Великодні писанки

1 квітня 2017 року у одній із виставкових зал Національного центру народної культури "Музей Івана Гончара" з ініціативи Просвітницького Центру Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира пройшов майстер-клас з техніки писанкарство для дітей воїнів АТО підопічних Центру. Він був останній у цьому творчому сезоні. Захід організовано дякуючи підтриці партнера Просвітницького Центру, Благодійного фонду «Православний спадок України на Святій Горі Афон».

 

Діти воїнів АТО написали влачну Великодню писанку

Кожна дитина отримала можливість створити власну писанку, отримати приємні емоції як від самого процесу, так і від спілкування з іншими дітьми.  Слід зазначити, що учасники бойових дій та їх діти – це особлива група людей, що потребує уваги та постійної підтримки.

 

Діти воїнів АТО написали влачну Великодню писанку

 

На своїх писанках діти зображали сонце, що оживляє, пробуджує увесь світ, дає тепло, світло і силу всьому живому, птахів, що прилетіли з вирію, квіти та зорі, що символізують душі людей. Учасники майстер-класу поринули в глибину народних звичаїв та створили серію унікальних писанок, які є символом добра, щастя та благополуччя.

 

Діти воїнів АТО написали влачну Великодню писанку

Організатори протягом всього майстер - класу спільно з народною майстринею, писанкаркою Ларисею Леонідівною Головнею (народна майстриння, писанкарка, реставратор, науковий співробітник НЦНК «Музей Івана Гончара») автором пізнавальних творчих занять допомагали дітям освоювати процес виготовлення писанки із застосуванням традиційних зображень і різноманітних кольорів.

"Наш проект дав можливість сповна відчути наближення Великодніх свят та поринути у світ давніх традицій нашого народу дітям з багатодітних родин, дітям з особливими потребами, інвалідам та дітям воїнів АТО, якими опікується наш Центр. Окремо я хочу подякувати за партнерську підтримку Благодійному фонду "Православний спадок України на Святій Горі Афон". Адже такого роду проекти несуть в собі виключно світло та навчають незабувати своє коріння, свій спадок. Я маю надію на продовження співпраці і що ми спільними зусилями, разом зробимо ще багато "маленьких" добрих справ." - зауважила автор проекту "Напередодні Великодня" Ксенія Зозуля.

 

Діти воїнів АТО написали влачну Великодню писанку
 
«Такими заходами ми намагаємося залучити дітей до витоків нашої культури. Які зерна в їх серця ми зараз вкладемо, такі й проростуть в майбутньому. Серія майстер-класів зі створення писанок розвиває інтерес і повагу до нашої багатої духовної спадщини. Адже без культури немає народу. Діти вивчають історію виникнення писанок, складові елементи, знайомляться з найдавнішими орнаментами і традиціями розпису в різних регіонах України. Можливо, після майстер-класу хтось із дітей зацікавиться українською історією та багатовіковою культурою», – сподіваються в БФ «Православна спадщина України на Святій Горі Афон».

Знайомство з таємницями писанкарства в рамках проекту продовжиться уже у наступному році. Організатори бажають усім хто отримав знання під час цьогорічних майстер - класів розвивати свої навички і наступного року знову приєднатись до чарівного світу українських традицій, нашої спадщини.