До свята Благовіщення в Центральній столичній бібліотеці для дітей відкрилася виставка правосланих ікон майстерні «ТЕТРАМОРФ»

7 квітня 2017 року в Центральній Бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей (Київ, пр-т. Перемоги 25А) до свята відкрилася виставка правосланих ікон Іконописної майстерні «ТЕТРАМОРФ» (м.Кременчук) під назвою «СВІТЛО ІСТИНИ». Організаторами виставки є Просвітницький Центр Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та Відділ мистецтв Центральній Бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей м. Київ. Виставка проводиться з благословення духівника Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра.

До свята Благовіщення в Центральній столичній бібліотеці для дітей відкрилася виставка правосланих ікон майстерні «ТЕТРАМОРФ»

Офіційна частина відкриття виставки розпочалась з вітального слова від імені духівника Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, митрополита Переяслав- Хмельницького та Вишневського, Олександра. До іконописців та гостей звернулась керівник Просвітницького Центру Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, Ксенія Зозуля. Вона подякувала усім учасникам за втілення в життя духовно – культурно просвітницького проекту та вручила імені Подяки від Фонду: Горбаню Сергію Івановичу (художнику – іконописцю, співавтору виставки), Люкшину Олегу Володимировичу (керівнику іконописної майстерні «ТЕТРАМОРФ», співавтору виставки) та Небесник Ірині Володимирівні (в.о.завідувача мистецтв Центральній Бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей м. Київ, співорганізатору виставки).

До свята Благовіщення в Центральній столичній бібліотеці для дітей відкрилася виставка правосланих ікон майстерні «ТЕТРАМОРФ»

Центральною іконою виставки став образ «Благовіщення Пресвятої Богородиці». Благовіщення - це надія на спасіння людського роду. Ангел Гавриїл приніс звістку, що незабаром на землю прийде Спаситель. Народить Його нікому не відома галілейська жінка Марія. Саме через неї відбудеться таїнство народження і пришестя Бога на землю: не війною, галасом чи страхом, а Божим Дитятком, яке принесе у світ Мир, Любов, Злагоду і Спасіння усім, хто дослухається до Нього.

До свята Благовіщення в Центральній столичній бібліотеці для дітей відкрилася виставка правосланих ікон майстерні «ТЕТРАМОРФ»

В рамках відкриття виставки для відвідувачів було проведено професійну - пізнавальну лекцію про таємниці іконопису від Горбаня Сергія Івановича, який є художником – іконописцем з багаторічним стажем та завідує іконописним відділеням Полтавської Місіонерської Духовної Семінарії.

До свята Благовіщення в Центральній столичній бібліотеці для дітей відкрилася виставка правосланих ікон майстерні «ТЕТРАМОРФ»

Доречі. Іконописну майстерню «Тетраморф» було засновано в м. Кременчук у 2012 році.  Наразі до її складу входить 12 художників-іконописців, які окрім спеціальної, мають також богословську, мистецтвознавчу, культурологічну освіту. Очолює майстерню Люкшин Олег Володимирович.

Свою назву майстерня отримала невипадково. Христианське мистецтво – слід перебування в світі Церкви та одна з форм її свідоцтва про істину боговтілення. Як і богослужіння, сакральне мистецтво носить переважно символічний характер. На думку богословів, можливість створення образу Бога базується саме на факті боговтілення, про яке нам говорить і тетраморф. Тетраморф (гр. – четверообраз) – небесна крилата істота, яка має чотири обличчя: людини, лева, тільця та орла (Єз. 1:4-28). Святі Єфрем Сирін та Григорій Великий розглядали тетраморф як символ Самого Христа та різних фаз Його життя: при народженні Він – людина, при смерті – жертовний тілець,  при воскресінні – лев, при вознесінні – орел. Тілець та орел також є символами апостолів-євангелістів Луки та Іоанна, які вважаються покровителями іконопису.     

В своїй діяльності майстерня прагне до постійного вдосконалення, адже традиція не базується на мертвому консерватизмі, вона є постійною творчістю, яку надихає Святий  Дух: «Се, творю все нове» (Одкр. 21, 5). Відповідно, творам майстерні «Тетраморф» притаманний полістилізм,  хоча  особливу увагу ізографи приділяють традиціям сучасних іконописних майстерень Греції та Святої Гори Афон, творчість яких здебільшого базується на надбанні славнозвісного Мануїла Панселіна. Художники об’єднання  пишуть як станкові, так і монументальні твори, а також мініатюру. В роботі над іконами застосовується як традиційна техніка яєчної темпери, так і сучасні фарби; як гризайль, так і поліхромний живопис; санкірний та безсанкірний прийоми письма карнації…

Твори майстерні знаходяться в храмах та приватних колекціях України, та за її межами. За час своєї діяльності, майстернею створені іконостаси собору Жінок-мироносиць (м. Харків), головного храму Свято-Воскресенського монастиря (м. Теплодар), нижнього храму Благовіщенського собору (м. Кропивницький) та ін. Прикрашені стінописом храми святого Харалампія (Свята Гора Афон), прп. Серафіма Саровського Іверського монастиря(м. Одеса), трапезна Іл’їнського монастиря    (м. Одеса), крипта Благовіщенської часові (м. Мінськ), храм 12 апостолів (м. Кам’янське) та ін.

Отож, запрошуємо відвідати виставку ікон «СВІТЛО ІСТИНИ» з 7 по 26 квітня 2017р. в  Центральній Бібліотеці ім.Т.Г.Шевченка для дітей. Вхід вільний. Детальніше тел:(063) 0689911, (044) 236-21-19.