Духівник Фонду звершив молитву за журналістів

Духівник Фонду звершив молитву за журналістів

 

6 червня 2017 року, у день журналістики, духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр відслужив молебень за журналістів у Спасо-Преображенському соборі на Теремках.

Після цього у приміщенні Музею Блаженнішого Митрополита Володимира відбулася презентація монографії кандидата наук із соціальних комунікацій, викладача кафедри нових медій факультету журналістики ЛНУ ім. І.Франка, релігійного журналіста Юліани Лавриш «Церква у нових медіях України: проблеми і пріоритети комунікації», а також дискусія «Журналіст-Церква: як осучаснити комунікацію, не втративши сакральності?».

У дискусії взяли участь шейх Саід Ісмагілов (муфтій Духовного управління мусульман України «УММА»), протоієрей Георгій Коваленко (екс-прес-секретар Предстоятеля УПЦ), Людмила Филипович (релігієзнавець, завідувач відділу Інституту філософії НАН України), протоієрей Андрій Дудченко (клірик Спасо-Преображенського собору).

Учасники заходу вшанували хвилиною мовчання спочилих Предстоятелів – Блаженнішого Володимира (Сабодана), Блаженнішого Любомира (Гузара) і Блаженнішого Мефодія (Кудрякова).

«Ми сьогодні зібрались у Музеї Блаженнішого Володимира, у місці, де не вперше реалізовуються подібні проекти. Ми розпочали сьогоднішній день із молитви за журналістів у Спасо-Преображенському соборі, молились за те, щоб працівники медіа писали лише правду. Думаю, що журналісти мають виконувати функцію проповідників, звіщаючи всім народам Добру Новину. А правда не є конфесійною чи релігійною, вона є свідченням закону совісті», – наголосив митрополит Олександр, відкриваючи презентацію книги.

Впродовж презентації-дискусії обговорювали питання присутності духовенства у релігійному просторі, правильної стратегії комунікації у соціальних мережах, налагодження зв’язків між Церквою і медіа, а також розумінням, як налагоджувати .

«Потрібно руйнувати межі церковних огорож, відкривати простір для комунікації і бути собою», – наголосила пані Людмила Филипович.

Учасники презентації також говорили про філософію соціальних мереж, а також про способи спілкування з вірянами. «Дуже часто соціальні мережі формують дві паралельні реальності, коли особистість є одною в реальному просторі, але зовсім іншою у віртуальному світі; тому потрібно, щоб людина мала свою ідентичність і була такою, якою є», – зазначив шейх Саід Ісмагілов.

Книгу «Церква у нових медіях України: проблеми та пріоритети комунікації» можна також придбати у Музеї Блаженнішого Володимира.

Молитва за журналістів:

Господи Боже Вседержителю, Ти покликав нас від небуття до буття, створив нас за образом Твоїм і подобою, обдарував нас усякою досконалістю і таланти наші примножив. Коли ж ми відпали через гріх, Ти не перестав піклуватися про нас: заповіді дав нам у поміч та відкривав правду Твою через пророків Твоїх, а як настала повнота часів, Ти явив нам саму істину Твою в єдинородному Сині Твоєму Ісусі Христі, і Духом правди утвердив нас. І тепер просимо Тебе: не переставай навчати нас правді Твоїй, укріпи стопи наші ніколи не відступати від шляхів Твоїх, але бути вірними та мужніми свідками Твого Божественного Євангелія. Всім нам подай сили кожному на потребу, допоможи нам усіма словами і справами чинити добро, свідчити про правду, від усякого зла і кривди віддалятися, щоб так по світлу віри нашої люди пізнавали істину Твою. Бо Ти є Бог праведний, любиш правду, на праведних дивиться лице Твоє, і Тобі славу возсилаємо: Безначальному Отцю, через Єдинородного Сина Твого Ісуса Христа, у Дусі Святому на віки віків.

 

 

З використанням матеріалів сайту preobraz.kiev.ua