У Мадридi створено релiгiйно-культурну Асоцiацiю iменi Блаженнiшого Митрополита Володимира

У Мадридi створено релiгiйно-культурну Асоцiацiю iменi Блаженнiшого Митрополита ВолодимираДо складу цiєї громадської органiзацiї увiйшли представники української дiаспори в Iспанiї, а її презентацiя вiдбулася в Мадридi, 4 червня 2017 року.

Iдея створити тут цей осередок виникла пiд час вiзиту до iспанської столицi духiвника Фонду пам'ятi Блаженнiшого Митрополита Володимира митрополита Переяслав-Хмельницького i Вишневського Олександра, який вiдбувся 12 листопада 2016 року.

Головне завдання Асоцiацiї - збереження та увiковiчення пам'ятi про Блаженнiшого Митрополита Володимира серед вiруючих українських заробiтчан в Iспанiї. Стимулом для цiєї роботи послужили наступнi тези спочилого Предстоятеля iз його доповiдi на Соборi УПЦ 8 липня 2011 року: «Особливим завданням для Української Православної Церкви є піклування про українську православну діаспору. За офіційною статистикою, з початку 90-х років минулого століття за кордон у пошуках кращої долі виїхало більше 7 мільйонів наших співвітчизників, більша частина з яких є православними. Перебуваючи на чужині, вони стикаються з багатьма труднощами, перш за все психологічного та духовного характеру і потребують пастирської допомоги та підтримки. Оскільки серед українських емігрантів та заробітчан переважають вихідці з західних та центральних областей нашої держави, які пов'язують себе з українською культурою та вважають своєю першою мовою українську, то гостро стоїть необхідність в служінні закордоном саме українських священиків. Над вирішенням цієї пастирської проблеми Українська Православна Церква працює спільно з Відділом зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату. Сподіваємось, що в цій діяльності ми будемо мати сприяння нашої держави та дипломатичних представництв України закордоном».

У найближчих планах Асоцiації - вiдкриття у Мадридi фiлiї Музею Блаженнiшого Митрополита Володимира.

Голова Асоцiацiї протодиякон Iгор Кметик представив присутнiм перший раритет майбутньої експозицiї - портрет Митрополита Володимира на фонi пшеничного поля, написаний київською художницею Ксенiєю Лорелеєю, масляними фарбами на холстi. Доречi, це одна iз шести картин, якi художниця написала, щоб, на, вирученi вiд продажу, кошти матерiально пiдтримати безкоштовний офтальмологiчний кабiнет для соцiально-незахищених людей, який, на базi Головчинецького жiночого монастиря у Хмельницькiй областi, з благословення Блаженнiшого Митрополита Володимира, вiдкрив авторитетний український офтальмолог професор Риков Сергiй Олександрович. А портрет, який, пiд час презентацiї Асоцiацiїї, стояв у залi, протодиякону Iгорю Кметику подарувала з нагоди 40-рiччя вiд Дня народження його дружина Свiтлана.

Ця презентацiя стала не лише урочистою акцiєю, але й робочими зборами, пiд час яких учасники обговорили подальшi плани органiзацiї по увiковiченню пам'ятi Блаженнiшого Митрополита Володимира. Зокрема, мова йшла про необхiднiсть будiвництва, у Мадридi, храму для вiруючих українцiв, якi, не дивлячись на те, що перебувають на чужинi, вважають себе вiрними чадами Української Поавославної Церкви, а Блаженнiшого Митрополита Володимира - своїм духовним батьком.

Протодиякон Iгор Кметик представив присутнiм проект дерев'яної церкви, робота над яким щойно була завершена. Українцi в Iспанiї планують побудувати цей храм в пам'ять про Блаженнiшого Митрополита Володимира та освятити на честь святого рiвноапостольного князя Володимира, який був небесним покровителем спочилого Предстоятеля УПЦ. Саме цим отець Iгор пояснив своє звернення до духiвника Фонду пам'ятi Блаженнiшого митрополита Олександра з проханням посприяти у вирiшеннi питання про видiлення землельної дiлянки пiд будiвництво.

Слово для виступiв взяли й iншi учасники заходу.