У Софії Київській відбулася презентація каталогу стародруків, рукописів і рідкісних видань із колекції Блаженнішого Митрополита Володимира

У Софії Київській відбулася презентація каталогу стародруків, рукописів і рідкісних видань із колекції Блаженнішого Митрополита Володимира8 червня 2017 року у конференц-залі Будинку митрополита Національного заповідника «Софія Київська» відбулася презентація Каталогу стародруків, рукописів і рідкісних видань із колекції спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Володимира, виданого Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Насамперед, це наукове видання, яке має на меті ввести до наукового обігу новий книгознавчий матеріал, який може бути джерелом для історико-книгознавчих досліджень та різнобічних гуманітарних студій. Каталог підготував львівський книгознавець Станіслав Волощенко. У виданні вміщено науково-бібліографічні детальні описи 129 рукописів, стародрукованих і рідкісних видань XVІ–ХХ ст., доповнені ілюстративним матеріалом, а також різні покажчики. Для кожного примірника автор подає детальну інформацію — час, місце видання, зміст, покрайні записи і стан збереження.

Зазначимо, що найдавнішу книгу колекції — рукописний примірник «Житія і служби преподобним Зосимі та Саватію Соловецьким» (2-га пол. XVII ст.) — спочилий Предстоятель свого часу подарував до фондів Інституту рукопису Національної бібліотеки.

До речі, частину видань можна побачити на виставці "Митрополит і Книга", спеціально організованій у Будинку Митрополита до дня презентації каталогу. Експозиція триватиме до 26 червня.

Знаково, що презентація каталогу цього визначного книжкового зібрання пройшла в Софії Київській, неподалік від того місця, де колись князь Ярослав Мудрий заснував першу бібліотеку на українській землі.

Підкреслюючи важливість каталогу стародруків, духівник Фонду митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр зазначив: «Це видання є ще одним вінком пам’яті на могилі Блаженнішого Митрополита Володимира й обов’язково і стане в нагоді усім науковцям, що фахово займаються стародруками».

Захід зацікавив широке коло науковців - представників провідних бібліотек країни, книгознавців, істориків, архіографістів та священнослужителів.

Замовити видання можна тут >>>