Пентикостія-2018. Божественною літургією за участі хорів-учасників розпочався VIII Всеукраїнський конкурс-фестиваль парафіяльних колективів «Пентікостія»


28 травня 2018 року, на другий день свята П’ятидесятниці, відбулося відкриття VIII Всеукраїнського конкурсу-фестивалю парафіяльних колективів «Пентікостія».

 

Пентикостія-2018. Божественною літургією за участі хорів-учасників розпочався VIII Всеукраїнський конкурс-фестиваль парафіяльних колективів «Пентікостія»

 

Духівник фестивалю та Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр очолив Божественну літургію у Преображенському соборі на Теремках. За богослужінням співали хори-учасники конкурсу.

Фестиваль започаткований у 2011 році з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Нині проходить з благословення Блаженнішого Митрополита Онуфрія під покровом Фонду Пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, під патронатом Агрофврми «Світанок» та за підтримки ТОВ “ТМО "Ліко-Холдінг”. До речі, назва «Пентікостія» (у перекладі з грецької – «П’ятидесятниця») була обрана не випадково, адже конкурс відбувається на свято П’ятидесятниці – День Святої Трійці.

«У день П’ятидесятниці Дух Святий зійшов не тільки на апостолів, але й на все творіння. Так, кожного з нас наділив Господь якимись дарами і талантами. При цьому не кожному дано прославляти Бога співом – це є особливим даром. Розвивайте та плекайте його во славу Божу» - сказав митрополит Олександр, звертаючись до організаторів, учасників та гостей фестивалю.

Від Фонду митрополит Олександр вручив спеціальну відзнаку хору «Поліхроніон» храму свт. Спиридона Триміфунтського м. Одеси.

Після відправи відправи владика Олександр відслужив заупокійну літію біля пам'ятника Митрополиту Володимиру.

Потому у Преображенському соборі розпочалася конкурсна програма. Цьогоріч у фестивалі беруть участь кращі парафіяльні колективи з Білоцерківської, Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Одеської та Тернопільської єпархій.

До речі, до складу поважного журі ввійшли:

-  Протоієрей Віктор Сватула – клірик та регент хору Свято-Миколаївського собору м. Бердичева (регент хору володаря Гран-Прі минулого фестивалю);
-  Голова журі: Протоієрей Димитрій Болгарський – Заслужений діяч мистецтв України, професор, кандидат мистецтвознавства, кандидат Богослов’я;
- Рубен Толмачов – Заслужений артист України, доцент кафедри хорового диригування НМАУ ім. П.І. Чайковського, художній керівник Народного художнього колективу капели «Дзвіночок» КПДЮ;
- Олександр Тарасенко – Заслужений діяч мистецтв України, хормейстер Національного академічного театру опери і балету України ім. Т. Г. Шевченка, регент хору Спасо-Преображенського собору;
- Архімандрит Роман Підлубняк – регент митрополичого хору Київської духовної академії та семінарії.