У Софії Київській відбулася презентація книги митрополита Олександра (Драбинка) "Українська Церква: шлях до автокефалії"

17 лютого 2019 року у актовому залі Національного заповідника "Софія Київська" духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр провів публічну лекцію та презентував свою нову книгу «Українська Церква: шлях до автокефалії».

 

У Софії Київській відбулася презентація книги митрополита Олександра (Драбинка) "Українська Церква: шлях до автокефалії"

 
У майже 700-сторінковому томі поєднано історичні, богословські і канонічні праці  щодо новітньої історії українського Православ’я, об’єднані ідеєю канонічної незалежності Православної Церкви України. У першій, публіцистичній, частині книги опубліковано статті митрополита Олександра, написані та оприлюднені автором в українських ЗМІ впродовж 2016-2018 років, де дискутуються питання, пов’язані з канонічним статусом, богослужбовою мовою та відновленням єдності Православної Церкви в Україні. До другої частини увійшли історичні розвідки, присвячені актуальним сьогодні питанням української церковної історії – боротьбі за автокефалію в 1918-1925 роках, а також історичним обставинам неканонічного приєднання Київської Митрополії до Московського Патріархату у 1686 році. Книгу видано у видавництві “Дух і Літера”.

Організатором презентації виступив Відкритий Православний Університет Святої Софії-Премудрості.

Окрім автора книги, у заході взяли участь ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості протоієрей Георгій Коваленко, ректор Київської Православної Богословської Академії протоієрей Олександр Трофимлюк, укладач книги протоієрей Петро Зуєв, літургіст та богослов протоієрей Андрій Дудченко, перекладач, викладач та богослов протоієрей Богдан Огульчанський, співробітниця видавництва Дарина Морозова.

У своїй лекції митрополит Олександр наголосив на тому, що тема настільки глибока і жива, що матеріалів вистачило б на кілька томів. Митрополит зауважив, що ці  доленосні та часто непередбачувані події, що обумовили сучасний шлях розвитку Церкви в Україні, заслуговують на ґрунтовні дослідження.

Владика Олександр зауважив, що в дослідженні йдеться про священні мови, які використовуються, використовувались, можуть використовуватися за богослужінням. Про значення мови, якою вона повинна бути і що означає мова в нашому церковному і повсякденному житті. Говорив владика і про стосунки з Вселенською патріархією. На його думку, ця тема заслуговує на окреме дослідження, для якого потрібно збирати матеріали та їх описувати. Тим, хто прийшов на лекцію пощастило, бо владика Олександр, здебільшого, говорив про те, чого в книжці немає. Зокрема, цікавим був невеличкий екскурс в бачення покійним Митрополитом Володимиром можливого сьогодення.

Постійно запитують: «А як би поступив в тій ситуації сам Митрополит Володимир?». Кожен мав би зробити висновок сам. Хтось його знає більше, хтось – менше, хтось знає особисто, дехто – тільки по телебаченню. Блаженніший Митрополит Володимир був внутрішній поміркований українець-патріот. Я б не говорив про те, що він був автокефалістом. Але дуже проукраїнська його позиція була відома широкому колу.

Анонсовано, що плануються до видання наступні дослідження владики Олександра на цю тему.

Весь виступ митрополита Олександра слухайте в SoundCloud

Більш детальна інформація про подію тут >>>

 

Замовити книгу можна тут >>>