АНОНС. 28 грудня відбудеться презентація 5-го тому «Синаксаря» - україномовних житій святих

АНОНС. 28 грудня відбудеться презентація 5-го тому «Синаксаря» - україномовних житій святих


П’ятий том «Синаксаря» виданий до 85-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира у листопаді ц.р. Книга містить описи житій святих, дні шанування яких припадають на травень.

Презентація видання відбудеться 28 грудня у Музеї Блаженнішого Митрополита Володимира (Спасо-Преображенський собор, вул. Маршала Конєва, 3А (ст. метро «Іподром»)). Початок о 18:00. Подія відбудеться за участі духівника Фонду митрополита Переяславського і Вишневського Олександра та наукових редакторів і перекладачів, які доклали багато зусиль для реалізації проєкту: протоієрея Богдана Огульчанського і Дарини Морозової.  Модерує  презентацію директор видавництва "Дух і літера" Костянтин Сігов.

До участі в презентації можна долучитися онлайн на ФБ Фонду та ФБ митрополита Олександра.

Книгу можна замовити за посиланням або за телефоном: (050) 3577534. 1-4 томи можна «Житій святих» можна придбати тут>>>

***

Святі є совістю суспільства, прислухавшись до якої, кожен може стати на правильний шлях”, - Блаженніший Митрополит Володимир.

Праця над цим перекладом була розпочата з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира. Видання здійснено видавництвом "Дух і Літера" за підтримки Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

Житія святих ієромонаха Макарія з монастиря Симонопетра Святої Гори Афон спираються на грецьку православну традицію, зокрема на авторитетний Синаксар преп. Никодима Святогорця. Утім, автор виклав їх лаконічно і конкретно, надаючи перевагу історичному фактажу перед властивою агіографії риторикою. Крім того, о. Макарій залучив до цього видання цілі сонми святих – представників різних православних традицій. Тут є і пізньовізантійські та новогрецькі святі, і святі, прославлені Церквами Румунії, Сербії, Болгарії, Грузії. Представлена також агіографія, яка раніше була доступна тільки давніми мовами східного християнства: сирійською, коптською, грузинською, вірменською, арабською. Маємо також радість від того, що тут широко змальовані спільнохристиянські святі Західної Європи епохи нерозділеної Церкви, раніше маловідомі вітчизняному читачеві. Перше видання Синаксаря вийшло рідною мовою о. Макарія – французькою. Нині ці Житія святих вже перекладено англійською, новогрецькою, італійською, німецькою, російською та румунською мовами.

Творчий колектив, що готував український переклад Синаксаря, зі свого боку доповнив і уточнив це видання. Приділяється більше уваги святим з України, а також тим, чиє життя і труди з Україною пов'язані. Таких, святих маємо чимало і у травні - ще з часів Київської Русі (наприкл., Кирила Туровського або Феодосія, Симона, Стефана та ін. Печерських), часів раннього і пізнього модерну, якраз становлення власне українського православ'я з його особливою культурою (свщмч. Макарій Київський, патріарх Афанасій Пателар (сидячий) Лубенський, Василій Поляномерульський), та оновлення монашества у ХІХ ст. після впливу Паїсія Величковського (Вассіан Печерський, Антоній Воронезький). Ще приверну увагу до святих ХХ сторіччя , мучеників і сповідників, найперше - ЧЕРКАСЬКИХ (пам. 26 трав.), свщмч. архієп. Олександра Харківського (24 трав.), преп. Смарагди Ніжинської (3 трав.), прав. Іони Одеського (30 трав.). В житіях Амфілохія Почаївського (12 трав.) та Іони Одеського (30 трав.) наводяться свідчення про вражаючу дію їхніх молитов, які зцілювали людей, дехто з котрих ще був живий зовсім недавно. Також українське видання приділяє багато уваги дивовижним святим Британії 1-го тисячоліття, про яких ми майже нічого не знаємо, святим Грузії і багатьом іншим.

 

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

Ієромонах Макарій. Житія святих, укладені на Святій Горі Афон. Синаксар. Т.5. Травень

Ієромонах Макарій. Житія святих, укладені на Святій Горі Афон. Синаксар. Т.5. Травень

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих

До 85-ліття Блаженнішого Митрополита Володимира видано п’ятий (травневий) том «Синаксаря» - Житій святих