Вітання духівника Фонду із Днем знань

 

Дорогі брати і сестри! Шановні школярі, студенти, вчителі, вихователі, викладачі! Найщиріші вітання належать сьогодні саме Вам у День знань – 1 вересня.

Вітання духівника Фонду із Днем знаньЦей день пам’ятний для вcіх нас, адже незалежно від віку – ми всі учні і слухачі Слова Божого. Особливий цей день і для українських школяриків, які йдуть у перший клас. Не менш значущим він буде є і для молодих юнаків та дівчат, які поступили у Вищі навчальні заклади. Прекрасним є він і для батьків, котрі, зі сльозами радості, ведуть своїх дітей у школу: хто в перший, хто в одинадцятий клас.

Знання у сучасному світі – необхідність. Людина повинна постійно пізнавати щось нове, адже якщо розвиток особистості стоїть на місці, то це деградація по відношенню до інших, деградація по відношенню до Творця. Сучасній Україні потрібні молоді інтелектуали, які зможуть змінити наше життя у кращу сторону, проявити таланти та реалізувати їх.

Звертаючись до тих, хто йде на навчання, хочеться побажати терпіння у здобутті знань. У студентів – особлива місія. Вони йдуть отримувати певні професійні знання. Саме від сьогоднішніх бакалаврів та магістрів залежить рівень нашого з Вами життя: рівень економіки та медицини, рівень правової та політичної системи. Помагай Вам Бог!

Навчання та розвиток особистості неможливий без духовного росту. А його Джерело це Бог і Його Свята Церква.

Шануйте тих, хто Вас народив на цей світ своїх перших вчителів – батьків. Це - Заповідь Божа, основа усіх основ. З повагою потрібно ставитися і до вчителів. «Слухайтесь ваших наставників», - каже Апостол Павло. Послухаймо його і ми!

Батькам хочеться побажати терпіння. Діти не завжди можуть вчитися на «відмінно». Не всі генії, у кожної дитини свої інтелектуальні здібності. Задача батьків – виховати хорошу особистість, самим стати прикладом людини, яка живе по Заповідям Божим, по-християнськи. Вмійте розрадити свою дитину у скрутних життєвих ситуаціях та витрачайте на неї свій час, щоб у майбутньому, ваші діти хотіли витрачати свій час на Вас.

Декілька слів для вчителів. Де б Ви не навчали молодь, чи це початкова школа, чи це аспірантура у престижному ВНЗ. Пам'ятаймо, що саме вчитель формує майбутнє покоління. Будьмо чуйними та добрими, даваймо знання так, що б випускник, зі словами вдячності, згадував вчителя у молитвах свого серця.

Кожен новий день дає нам щось нове: новий досвід, нові знання, нові миті радості та горя. Все що б з нами трапилося – все від Бога. І в усіх життєвих ситуаціях варто пам’ятати, що ми усі – християни, Діти Божі, Образ і подоба Господні, і подобу цю потрібно вдосконалювати, а не деградувати. Живімо за Євангельським законом - любімо ближнього, як самого себе.

Здоров'я, терпіння, творчої наснаги, Божого благословення усім Вам! Гарного і успішного навчального року!

З повагою та любов’ю у Христі,



митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр