Сприянням Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира, військовослужбовці Держспецтрансслужби відвідали Святу Землю

 

Сприянням Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира, військовослужбовці Держспецтрансслужби відвідали Святу Землю

Поїздку в державу Ізраїль, що тривала з 24 вересня по 1 жовтня, організовано не лише з метою помолитися про мир в Україні на Святій Землі, але й в рамках діяльності по увіковіченню пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира, адже паломники відвідали основні Євангельські місця, у яких, за життя, зупинявся та молився за наш народ спочилий Предстоятель Української Православної Церкви.
Військові залізничники з особливою повагою ставляться до Архіпастиря, адже саме він, 4 листопада 2010 року освятив храм в ім'я преподобного Миколи Святоші, який згодом фактично став центральним собором Державної спеціальної служби транспорту.
Тож, поїздка стала одним із пунктів програми святкування 5-річчя цієї події…

До складу паломницької групи увійшли офіцери Державної спеціальної служби транспорту, які є учасниками бойових дій на Сході України, представники міста Слов'янськ Донецької області та мирні мешканці з інших регіонів України.

24 вересня, по прибутті в Ізраїль, паломники поїхали в місто Яффо – відвідали стародавню Іоппію, де святий апостол Петро проповідував і воскресив праведну Тавіфу, а також помолилися в храмі в ім'я апостола Петра та у гробниці праведної Тавіфи.

Далі група прибула до міста Лідда, де, у храмі, знаходиться могила святого великомученика Георгія Побідоносця. Тут настоятель храму преподобного Миколи Святоші протоієрей Павел Барщик освятив декілька ікон угодника Божого, які планується передати по підрозділам Держспецтрансслужби.

25 вересня, паломники приїхали до жіночого монастиря рівноапостольної Марії Магдалини, що знаходиться на місці, де, у свій час, Господь Іісус Христос зцілив угодницю Божу від недугу.

Далі гості переїхали у місто Назарет – помолилися в храмі Архангела Гавриїла, що над Джерелом Пресвятої Богородиці.

Після відвідання міста Кана Галилейська, де Спаситель звершив перше диво, паломники піднялися на Святу гору Фавор, де помолилися на місці Преображення Господнього.

Далі, у місті Капернаум вони побували на залишках стародавньої Синагоги, де проповідував Іісус Христос, а також відвідали монастир Дванадцяти апостолів, на березі Галилейського моря. Потім переїхали на гору Блаженств – місце Нагорної проповіді Спасителя.

Зранку, 26 вересня паломники з України помолилися за Божественою літургією у храмі Різдва Господа нашого Іісуса Христа, у місті Віфлеєм. Потім переїхали в Єрусалим, де помолилися в Храмі Гробу Господнього, подували в Сіонській горниці, де, незадовго до Свого арешту, Спаситель звершує Таїнство Євхаристії. Також саме тут, у день П'ятедесятниці, Дух Святий зійшов на апостолів.

Увечері цього ж дня, учасники групи помолилися за вечірнім богослужінням у Свято-Троїцькому соборі Руської Духовної Місії в Єрусалимі.

В ніч, з 26 на 27 вересня у Храмі Гробу Господнього було звершено Літургію з нагоди свята Воздвиження Хреста Господнього. Цього ж дня паломники побували в Іудейській пустелі, де відвідали монастирі в ім'я преподобних Георгія Хозевіта та Герасима Йорданського. На місці Хрещення Спасителя, у районі Віфавара паломники занурилися у річку Йордан. Далі – відвідали монастир святого пророка Єлисея, де знаходяться залишки євангельського дерева Закхея.

28 вересня, паломників з України прийняла настоятельниця Горненського жіночого монастиря ігуменя Георгія (Щукіна). З особливою зацікавленістю офіцери слухали її спогади про роки Великої Вітчизняної війни. А начальник управління по роботі з особовим складом Держспецтрансслужби полковник Віктор Жигунов вручив їй відзнаку «70 років Перемоги». Він також передав у монастирську бібліотеку книгу «Служба спеціального призначення», у якій, окремим розділом, проходить тема співпраці військових залізничників з Українською Православною Церквою.

Цього дня делегацію Держцпецтрансслужби також прийняв Патріарх Єрусалимський і всієї Палестини Феофіл III. Він, у своїй промові акцентував особливу увагу присутніх на трагічних подіях, що сьогодні тривають на Донбасі, і запевнив, що щоденно молиться про мир в Україні.

Патріарх Феофіл також зазначив, що, глибоко цінує внесок Блаженнішого Митрополита Володимира у справу збереження Християнської спадщини на Святій Землі. До того ж він назвав це військове паломництво символічним, адже Блаженнішого Митрополита Володимира, в усьому Православному світі, знають, перш за все, як миротворця.

Полковник Віктор Жигунов подарував Патріарху Феофілу III книгу «Служба спеціального призначення», та, під час міні-презентації, розповів про співпрацю Державної спеціальної служби транспорту України з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира.

А директор загальноосвітньої школи №6 імені Т.Г. Шевченка міста Слов’янська Наталія Дубровська розповіла Патріархові про матеріальну допомогу, яку надав Фонд у відновленні цього навчального закладу.

Після відвідання Гробниці Пресвятої Богородиці у Гефсиманії, монастиря рівноапостольної Марії Магдалини, та, безпосередньо, Гефсиманського саду, паломники пройшли Дорогою Скорботи (Via Dolorosa) – шляхом, яким йшов Спаситель до місця Своєї Хресної смерті.

А біля Порогу судних воріт (в Олександрівському подвор'ї), де знаходиться пам'ятна плита Блаженнішого Митрополита Володимира, паломники помолилися за упокій душі спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви.

29 вересня, група з України відвідала монастир преподобного Феодосія та Лавру преподобного Сави Освященого, а на останок побувала в обителі святого пророка Іоанна Предтечі «Пустинька» у передмісті Ейн-Карем, де зростав, у подвигах молитви та посту, святий Іоанн Хреститель.

30 вересня, паломники відвідали місті Хеврон – побачили залишки Дубу Мамрійського, під яким Пресвята Трійці, у вигляді трьох ангелів, явилася праотцю Аврааму.

Останній пункт програми подорожі – Долина Хреста. Паломники відвідали монастир Святого Хреста.

1 жовтня віруючі з України повернулися на Батьківщину, а 2 жовтня їх прийняв у Спасо-Преображенському соборі на Теремках духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Після подячного молебню, військовослужбовці подякували владиці за організацію паломницької подорожі. Від імені групи, начальник управління по роботі з особовим складом Держспецтрансслужби полковник Віктор Жигунов подарував митрополиту Олександру групове фото, зроблене під час прийому групи у Патріарха Єрусалимського і всієї Палестини Феофіла III, з підписами учасників подорожі.

Владика висловив сподівання, що ця поїздка на Святу Землю, для українських військовослужбовців, - не остання….