Різдвяне привітання митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра


Христос Рождається!



Різдвяне привітання митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського ОлександраВ черговий раз ми згадуємо пришестя в світ Сина Божого заради нашого спасіння.

Різдвяний трепет охоплює наші душі, та відчуття особливої близькості до Бога… Бажаючи, щоб ми глибше осягнули смисл Втілення, Церква закликає нас до духовного переживання Різдва. Нас чарує краса святкового богослужіння. Ми вражені поезією церковних співів. Але Різдво відкриває перед нами тайну більш величну і сокровенну, ніж краса богослужіння.

Дві тисячі років тому пролунали над віфлеємськими полями ангельські голоси: «Слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління» (Лк.2,14). На землі здійснилась нечувана справа, яка стала свідченням Божої любові до людей. «Бог Господь, і явився нам…», - і в цьому, дійсно, висота, неосяжність і невимовність Божого милосердя. Будучи Господом Богом, Він явився нам, щоб ми Його осягнули, у Ньому черпали і сили, і благодатну допомогу.

Син Божий став сином людським, і тепер для всіх людей відкрилася можливість стати Божими дітьми по благодаті. Так вчить нас святитель Іриней Ліонський.

Спасительне значення втілення заключається саме в тому, що Господь не залишив людину наодинці з її особистими проблемами. Але Він їх покрив Божественною довершенністю, викупивши нас з рабства гріха. Став одним із нас.

«Світлий празник Різдва Христового,— навчав Блаженніший Митрополит Володимир, — нагадує, що ми, християни, покликані, прийнявши вогонь Божественної любові, зігрівати нею світ. Зігрівати любов’ю світ бодай у тій невеликій частині, де поставив нас Господь Бог… Озирніться ж навколо, будьте уважні до тих, кого в їхній нужді посилає сьогодні до нас Христос».

Відмовмося ж від ворожнечі. Усунемо з серця ненависть. Згадаймо про те, що ми не є самодостатніми, але потребуємо спілкування з Богом та іншими людьми.

Різдво — це посмішка на нашому обличчі, коли ми бачимо обличчя іншої людини. Будьмо ж добрими й відкритими одне до одного.

Різдво — це простягнута іншому рука. Подамо ж руку нашим ближнім і далеким, однодумцям і опонентам, друзям і ворогам.

Різдво — це подолання нашої егоїстичної «правди» заради Правди Христової. Будьмо ж вищими за особисті уявлення про справедливість і правду. Дозвольмо Божій Правді Самій явити Себе в нашому житті.

Мир і благодать від Христа Іскупителя Воплощенного нехай перебуває зі всіма нами.



Христос Рождається! Славімо Його!

 

2016 рік