Духівник Фонду підніс молитви за Україну біля святинь Афону та Греції


Духівник Фонду підніс молитви за Україну біля святинь Афону та Греції23-28 березня 2016 року тривала паломницька поїздка духівника Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра до Греції та Афону.

Розпочалася подорож з міста Верія, де у кафедральному соборі владика Олександр разом із членами паломницької групи молитовно вклонився мощам небесного покровителя міста преподобного Антонія Нового та помолився біля сходів, з яких проповідував апостол Павло. Того ж дня українська делегація зустрілася з митрополитом Верейським Пантелеімоном.

24 березня, на запрошення митрополита Пантелеімона прочани відвідали древній монастир Сумела, де вклонилися образу Богородиці, що за переданням був написаний святим апостолом і євангелістом Лукою.

Того ж дня українська делегація прибула на Афон та відвідала обителі Зограф і Дохіар, помолившись біля монастирських святинь, зокрема, чудотворним образом Божої Матері «Скоропослушниця».

25 березня владика Олександр звершив Літургію у монастирі Дохіар та поспілкувався з його ігуменом - архімандритом Григорієм. На молитовну згадку владика Олександр подарував отцю-наміснику ювілейний хрест, виготовлений Фондом до 80-річчя Блаженнішого Митрополита Володимира.

Цього ж дня паломники відвідали афонський монастир Ксенофонт, де поклонилися чесним мощам святого великомученика Георгія Побідоносця та зустрілися з ігуменом обителі архімандритом Олексієм. На згадку про зустріч духівник Фонду подарував отцю-ігумену ювілейний хрест.

Наступного дня, 26 березня, митрополит Олександр у звершив у цьому монастирі Божественну літургію.

27 березня, у другу неділю Великого посту, духівник Фонду очолив Літургію у Свято-Пантелеімонівському монастирі.

Цього ж дня паломники з України помолилися перед чудотворною Іверською іконою Пресвятої Богородиці у монастирі Іверон. Під час спілкування з ігуменом обителі архімандритом Нафанаїлом, він завірив у своїх щирих молитвах за Україну та мир на багатостраждальній українській землі.

Далі паломницька група відвідала Іллінський скит (так званий малоросійський). Свого часу більшість насельників цього скиту становили вихідці з сучасної України і Молдавії. Його засновником був преподобний Паїсій Величковський, уродженець Полтавщини (+1794).

Митрополита Олександра та членів делегації радісно прийняв ігумен скиту архімандрит Іоаким. Під час зустрічі намісник ставропігійного монастиря преподобного Паїсія Величковського архімандрит Гавриїл (Анісімов) передав в дар обителі частку мощей преподобного Паїсія, отриману ним з благословення та на прохання Блаженнішого Митрополита Володимира у 2011 році в Нямецькому монастирі. Ігумен обителі подякував отцю Гавриїлу за цю святиню - мощі засновника Іллінського скита.

Насельники обителей святої Афонської гори добре проінформовані паломниками про події, що відбуваються в Україні і завжди при зустрічах з глибоким переживаннями кажуть, що усугубляють свої молитовні прохання до Пречистої Діви Марії - Великої Ігумені Святої Гори.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Духівник Фонду привіз у Спасо-Преображенський собор афонський список чудотворної ікони великомученика Георгія з часткою мощей