В рамках фотовиставки " Донбас у серці Митрополита Володимира " відбувся поминальний обід для переселенців зі Сходу України


 В рамках фотовиставки " Донбас у серці Митрополита Володимира " відбувся поминальний обід для переселенців зі Сходу України5 липня 2016 року, у день другої ричниці кончини Блаженнішого Митрополита Володимира, Фонд його пам’яті організував два заходи: поминальний обід та фотовиставку "Донбас у серці Митрополита Володимира".

Назву експозиції обрано невипадково, адже таким чином организатори мали намір духовно підтримати віруючих християн, які опинилися в зоні збройного протистояння на Сході Украини, та тих із них, хто був змушений залишити свою Малу Батьківщину.

Незвичний цього року був и поминальний обід, адже, окрім нужденних киян, на нього були запрошени вимушені переселенці з Донецької області.

За часи свого Предстоятельського служіння, Блаженніший Митрополит Володимир не тільки з батьківською увагою ставився до Донеччини, але й відіграв визначну роль у відродженні та розвитку Православія у цьому регіоні.

Під час одного з архіпастирських візитів на Донецьку землю, в інтерв’ю місцевим журналістам, він сказав ключову фразу, яка слушно визначила його ставлення до цієї частини України: «Донецька єпархія не боїться експерементувати!». І це був не просто погляд збоку.

З благословення Митрополита Володимира, у регіоні відбулося чимало фундаментальних реформ, що перетворили Донеччину у потужний центр духовності на Сході України, з двома ефективно діючими єпархіями: Донецькою та Горлівською.

За активної беспосередньої участі Предстоятеля, Українська Православна Церква отримала третю Лавру — Святогірську, а віруючі регіону — цілий сонм молитовних заступників і покровителів, в особі преподобних отців Святогірських.

Блаженніший Митрополит Володимир регулярно відвідував Донецьку і Горлівську єпархії — освячував нові храми, очолював урочисті заходи, важливі для цих регіонів, усіляко підтримував духовенство та віруючих і спілкувався з місцевою владою.

Особистість Блаженнішого Митрополита Володимира, як визначного миротворца XXI століття, об’єднувала навколо себе різних людей. Його чекали і були раді бачити. Для зустрічі з ним, разом збиралися навіть ті, хто у повсякденному житті були опонентами. Саме тому, на богослужіннях, які очолював Архіпастир, завжди була велика кількість віруючих із донецьких міст, в тому числі: Донецьк, Горлівка, Слов’янськ, Святогірськ, а також селищь Микільське та Піски.

Фотографії, зроблені під час архіпастирських візитів саме в ці населенні пункти, і представлені в нашій експозиції «Донбас у серці Блаженнішого Митрополита Володимира».

Духівник Фонду пам’яті Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр і ключар Воскресенського кафедрального собору єпископ Бородянський Варсонофій відправили зауопокійну літію за спочилим Предстоятелем Української Православної Церкви. Люди стояли із запаленими свiчками.

Владика Олександр закликав присутнiх нiколи не забувати про Блаженнiшого та завжди звертатися до нього у хвилини скрути. Кожнiй людинi, яка прийшла на поминальний обiд, вiн вручив подарунки в пам’ять про Блаженнiшого Митрополита Володимира. Також перед гостями виступив творчiй колектив "Дивина", до складу якого входять вимушенi переселенцi iз Донецької областi.

Пiсля обiду присутнi оглянули фотовиставку "Донбас у серцi Блаженнiшого Митрополита Володимира", на якiй представленi свiтлини рiзних рокiв, зробленi митрополитом Олександром (Драбинком) та протоiєреєм Максимом Брусникою пiд час архiпастирських вiзитiв спочилого Предстоятеля Української Православної Церкви до Донецької області. Цi фотографiї друкувалися в офiцiйних електронних i друкованих церковних ЗМI.

"Взагалi, цей поминальний захiд було органiзовано для вимушених переселенцiв iз Донецької областi, - зазначив координатор фотовиставки Олександр Андрущенко. - Головна мета - показати не тiльки адмiнiстративно-територiальний зв’язок Блаженнiшого Митрополита Володимира з цим регiоном, як Предстоятеля УПЦ, але й молитовно-духовний, як доброго пастиря Української землi. Сьогоднi дончанам, якi, волею долі, опинилися за межами своєї Малої Батькiвщини, особливо важко. I Фонд пам’ятi Митрополита Володимира подарував їм цю експозицiю для втiхи та заради надiї на те, що сьогоднi спочилий Архiпастир, перед Престолом Божим, молиться про мир в Україні та за кожного iз них".

Фотовиставка "Донбас у серцi Блаженнiшого Митрополита Володимира" проходитиме у галереї "Соборна" до 20 липня, включно. Вхiд вiльний - з 10-ї до 17:00. Запрошуються усі бажаючі.

Фоторепортаж з поминального обіду

 

Фоторепортаж з фотовиставки