Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира готується видання наукового Каталога стародруків


Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира готується видання наукового Каталога стародруківОдним із культурно-просвітницьких і видавничих проектів, які реалізовуються на сьогодні Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира, є підготовка видання наукового Каталога рукописів, стародруків і рідкісних видань XVI–XX сторіч, які належали до колекції блаженноспочилого Митрополита Володимира.

Дане видання готується до друку з ініціативи та благословення духівника Фонду митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, який на сьогоднішній день, згідно Розпорядження святої пам’яті Блаженнішого митрополита Володимира є зберігачем і розпорядником його спадщини.

Будучи великим поціновувачем української сакральної культури, за час єпископського служіння, Блаженніший Митрополит Володимир нагромадив чималу колекцію кириличних рукописних книг і документів, а також стародруків, яка слугувала плідним джерелом для його духовного, інтелектуального та морального зросту. Зібрана колекція репрезентує інтелектуально-духовний вимір щоденного запиту владики.

Подібні бібліологічні описи книг, вводять у поле зору досі невідомі або мало відомі пам’ятки писемності та друку, вони доповнюють наші знання про розвиток книжної справи, загальної та церковної історії, особливості соціальних взаємин, щоденного побуту людей, для яких ці рукописи і друки були елементом їхньої культурної дійсності.

Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира готується видання наукового Каталога стародруківАнтрибутація та науковий опис книжкових пам’яток здійснюється книгознавцем Станіславом Волощенком. На даний час вже описано більше восьмидесяти одиниць збереження. Серед рукописів цікавими є грамоти, розпорядження та листи Митрополитів Київських XVIII сторіччя (Захарії Корниловича, Рафаїла Заборовського та ін.), а також богослужбові книги XIX – початку XX сторіч. Зі стародруків найдавнішим за часом видання є латиномовна “Пантеологія”, авторства монаха-домініканця Райнеріо з міста Піззи, видана у Венеції 1585 р. Колекція славиться корпусом київських Житій Святих Димитрія Туптала (1689–1767 рр.), львівськими Апостолами та Євангеліями (XVII–XVIII ст.), московськими Бібліями (1757–1797 рр.), а також виданнями старообрядницьких і єдиновірницьких друкарень XVIII – поч. XX сторіч (зокрема, видання подорожей до Святих місць Сходу Василя Григоровича-Барського 1788 р., перевидання Острозької Біблії 1914 р.). Бібліографічною рідкістю можна вважати два Каноника – один Києво-Печерський 1751 р. та Почаївський 1776 р., а також Києво-Печерське Послідування у Неділю Пасхи 1763 р.

Надіємося, що детальні описи колекції слугуватимуть плідним джерелом для вивчення книжної культури, яка побутовала в українських землях, адже книга накопичувала інформацію, передавала її та об’єднувала навколо себе.


Джерело

 

Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира готується видання наукового Каталога стародруків