Вiдбулася презентацiя мiнi-колекцiї портретiв Блаженнiшого Митрополита Володимира

 Вiдбулася презентацiя мiнi-колекцiї портретiв Блаженнiшого Митрополита Володимира

11 червня 2017 року, у фiлiї Музею Блаженнiшого Митрополита Володимира, що на територiї Адмiнiстрацїї Державної спецiальної служби транспорту, вiдбулася урочиста акцiя. Тут зiбралися прихожани храму в iм'я преподобного Миколи Святошi та офiцери i вiйськовослужбовцi Держспецтрансслужби - на презентацiю мiнi-колекцiї портретів спочилого Предстоятеля УПЦ, якi написала київський архiтектор i художник Ксенiя Лорелея.  

Директор фiлiї Музею протоєрей Павел Барщик розповiв присутнiм iсторiю спiвпрацi ДССТ i УПЦ за життя Блаженнiшого Митрополита Володимира, зокрема, зауважив, що саме Архiпастир 4 листопада 2010 року звершив чин освячення центрального собору вiйськових залiзничникiв - в iм'я преподобного Миколи Святошi.

Вiн також розповiв, за яких обставин, за iнiцiативи генерал-лейтенанта Миколи Малькова, на територiї Адмiнiстрацiї Держспецтрансслужби, було вiдкрито фiлiю Музею.

Наприкiнцi свого виступу, вiн показав гостям першi раритети, що увiйшли в основу данної експозицiї. Мова йде про iсторичнi фотографiї з освячення храму преподобного Миколи Святошi та урочистих зустрiчей Блаженнiшого Митрополита Володимира з командувачем Залiзничних вiйськ України.

Далi отець Павел надав слово архiтектору i художнику Ксенiї Лорелеї. Вона розповiла про, створену нею, міні-колекцію, зокрема, зауважила, що кожна картина писалася під аудіо запис Покаянного канону преподобного Андрія Критського, який читав Блаженніший Митрополит Володимир.

До колекції наразі входять шість портретів, які характеризують спочилого Архіпастиря з різних сторін: як «ловця» душ людських, як великого вченого, який не стидався зайняти місце наймолодшого учня, як молитовника, який всім своїм єством зосереджувався на молитві під час Літургії, як відданого Сина Своєї Батьківщини, а також як людини, яка не просто любила природу, а й навіть «дружила» з нею та розуміла її.

Координатор проекту Олександр Андрущенко зауважив, що наразі існує два варіанти відносно того, куди підуть кошти від продажу картин: або на підтримку офтальмологічного кабінету для соціально-незахищених людей, що відкрито з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира при Головчинецькому жіночому монастирі Хмельницької області, або на придбання засобів особистої гігієни для військовослужбовців Держспецтрансслужби, які зараз несуть службу у зоні АТО.

Після коротких виступів, присутні оглянули не лише картини, але й всю експозицію філії Музею.