Духівник Фонду разом з Предстоятелем Української Православної Церкви освятили Богоявленський приділ Преображенського собору на Теремках

Духівник Фонду разом з Предстоятелем Української Православної Церкви освятили Богоявленський приділ Преображенського собору на Теремках

 

Спасо-Преображенський собор на столичних Теремках чи не найяскравіший приклад сучасного храмобудування, «справжня перлина церковної архітектури не тільки в Києві, а й в усій Україні», - як свого часу казав Блаженніший Митрополит Володимир.  Храм закладений 2005 року, а його освячення звершив Владика Володимир у  2010 році. Собор багато у чому є унікальним. По-перше, він має найбільшу площу мозаїк у Києві. По-друге, на соборній дзвіниці встановлено найбільший у Східній Європі карильйон на 56 дзвонів. По-третє, собор має статус  ставропігії, тобто він не входить до структури благочинь міста Києва, але перебуває безпосередньо під опікою Предстоятеля Української Православної Церкви. Ініціатором, фундатором та ктитором храму є почесний президент будівельної компанії “Ліко-Холдинг” Ігор Лисов.

Його ж трудами у 2016 році розпочалася реконструкція Преображенського собору, завдяки чому до споруди було прибудовано два бокових приділи. Один з них, а саме південний, присвячений Богоявленню та святому Іоанну Предтечі, був завершений нещодавно, і 29 жовтня 2017 року відбулося його урочисте освячення.

Також Його Блаженство освятив Дарохранительницю. Колись вона належала Блаженнішому Митрополиту Володимиру та знаходилася у домовому Свято-Миколаївському храмі при предстоятельській резиденції у Києво-Печерській Лаврі. З моменту відкриття музею Владики Володимира її можна було бачити серед експонатів. Нині її відреставрували та вона знову слугуватиме для зберігання Святих Дарів.

Чин освячення та Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Його Блаженству співслужив собор  ієрархів та духовенства УПЦ: митрополити - Дніпропетровський і Павлоградський Іриней, Черкаський і Канівський Софроній, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Харківський і Богодухівський Онуфрій, Бориспільський і Броварський Антоній, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (настоятель собору та духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира), архієпископи -  Пантелеїмон (Романовський), Гурій (Кузьменко), Бучанський Пантелеїмон, Макарівський Іларій, Городницький Олександр, Кам’янський і Царичанський Володимир, Львівський і Галицький Філарет, Боярський Феодосій, Обухівський Іона, єпископи - Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Золотоношський Іоанн, Іванківський Кассіан, Баришівський Віктор.

Після Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав голову Парафіяльної ради Собору Ігоря Лисова, громаду і парафіян собору з освяченням Богоявленського приділу, де тепер будуть також регулярно правитися богослужіння та звершуватися таїнство Хрещення.

Ігор Володимирович подякував Предстоятелю і гостям за таке свято. “З Божою допомогою ми збудували два приділа. Сьогодні, дякуючи Блаженнішому Митрополиту Онуфрію, у нас відбулося справжнє свято. Ваше Блаженство, моя Вам подяка за постійну увагу і підтримку мене особисто та нашої парафії. Ви дійсно відверто служите Українській Православній Церкві, і всі Ваші проповіді спрямовані на добро, на розбудову нашого суспільства, на наше майбутнє. Паства нашого собору росте, і ми дуже вдячні Вам, настоятелю нашого собору, і митрополиту Олександру, а також нашому духовенству за їхню щоденну працю в соборі та в музеї Блаженнішого Митрополита Володимира”, – сказав Ігор Лисов. Від імені парафії Ігор Володимирович подарував Блаженнішому Митрополиту Онуфрію пам’ятний подарунок і панагію. Ігор Лисов також зазначив, що у лівому приділі розпочалися роботи з викладення мозаїк, які планується завершити до наступної Пасхи.

Блаженніший Митрополит Онуфрій відзнчив церковними орденами Ігоря Лисова, художника Юрія Левченка та усіх причетних до будівництва і прикрашання соборного приділу.

Потому Архіпастир звершив заупокійну літію за Митрополитом Володимиром перед його пам’ятником на території храмового комплексу та відвідав меморіальний музей спочилого Архіпастиря.

Після богослужіння Ігор Лисов, який є головою Федерації водних видів спорту, запросив гостей та учасників свята до спорткомплексу «Ліко», де пройшов спортивно-розважальний захід за участю спортсменів Національної збірної зі стрибків у воду та аніматорів. Зазначимо, що тренери та спортсмени української збірної перед  змаганнями приходять на молитву до Преображенського собору та отримують благословення від митрополита Олександра, який духовно опікується командою.