Духівник Фонду разом з Предстоятелем УПЦ освятили Успенський та Воскресенський приділи Преображенського собору на Теремках-2


Спасо-Преображенський собор на столичних Теремках чи не найяскравіший приклад сучасного храмобудування, «справжня перлина церковної архітектури не тільки в Києві, а й в усій Україні», - як свого часу казав Блаженніший Митрополит Володимир.  Храм закладений 2005 року, а його освячення звершив Владика Володимир у 2010 році. Собор багато у чому є унікальним. По-перше, він має найбільшу площу мозаїк у Києві. По-друге, на соборній дзвіниці встановлено найбільший у Східній Європі карильйон на 56 дзвонів. По-третє, собор має статус  ставропігії, тобто він не входить до структури благочинь міста Києва, але перебуває безпосередньо під опікою Предстоятеля Української Православної Церкви. Ініціатором, фундатором та ктитором храму є почесний президент будівельної компанії “Ліко-Холдинг” Ігор Лисов.

Його ж трудами у 2016 році розпочалася реконструкція Преображенського собору, завдяки чому до споруди було прибудовано два бокових приділи. Один з них, а саме південний, присвячений Богоявленню та святому Іоанну Предтечі, освятили 29 жовтня 2017 року. А сьогодні, 19 липня 2018 року, відбулося урочисте освячення північного приділу собору на честь Успіння Пресвятої Богородиці. У підвальному приміщенні Архіпастир освятив крипту-усипальницю на честь Воскресіння Христового, де можна буде звершувати богослужіння

Чин освячення та Божественну літургію очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Йому співслужили: митрополити -  Вишгородський і Чорнобильський Павел,  Білоцерківський і Богуславський Августин, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира), архієпископи -  Бучанський Пантелеімон, Кам’янський і Царичанський Володимир, Обухівський Іона, єпископи -  Бородянський Варсонофій, Золотоношський Іоанн, Білогородський Сильвестр, духовество столиці та собору.

Наприкінці відправи Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав зі святом і подякував усім, хто прийшов помолитися, тому що молитва нас об’єднує, об'єднує один з одним і об’єднує з Богом. Також Блаженніший Владика висловив подяку ктитору Преображенського собору Ігорю Лисову за створення храмового комплексу на Теремках та з нагоди 60-річчя нагородив його церковним орденом преподобного Іова Почаївського.

Ігор Лисов подякував Предстоятелю і гостям за участь в урочистостях і вручив Блаженнішому владиці від імені парафіян панагію, привезену зі Святої гори Афон. Ігор Володимирович подякував Блаженнішому владиці та всім священнослужителям, які прийшли на освячення приділів і побажав усім жити в доброму здоров’ї, мирі і злагоді. Ктитор також подякував Юрію Левченку і Димитрію Денисенку за сумлінну працю над художнім оформленням і оздобленням комплексу нашого собору. Владика Олександр в пам’ять про освячення собору подарував Блаженнішому владиці Онуфрію ківот з часточками мощів святих жон.