Духівник Фонду взяв участь у відкритті виставки ікон на ящиках з-під набоїв «Passiones»

16 квітня 2019 року, у виставкових залах «Хлібні» НЗ «Софія Київська», відбулася презентація ікон на ящиках з-під набоїв авторства Софії Атлантової та Олександра Клименка «Passiones» (Страсті).

 

Духівник Фонду взяв участь у відкритті виставки ікон на ящиках з-під набоїв «Passiones»

Це спільний проект Відкритого Православного  Університету Святої Софії-Премудрості, Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, Координаційної ради добровольців і волонтерів Національного форуму "Трансформація України".

Ікони написано в пам’ять про загиблих під час російсько-української війни. А саму виставку присвячено п’ятим роковинам від початку АТО на Донбасі. Символічним є цьогорічний збіг дати офіційного початку війни на Донбасі й «Страсного тижня» у католиків, а опісля - православних і греко-католиків. Passiones - це своєрідний страсний тиждень п’ятих роковин.

Відкриваючи захід, ректор Відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості (один зі співорганізаторів) протоієрей Георгій Коваленко зазначив:

«Ми зібралися не просто подивитися на незвичні ікони, а щоб вшанувати п’яті роковини початку війни, які збіглися в цьому році з двома Страсними тижнями - вчора розпочався Страсний тиждень у західних братів католиків, а через тиждень розпочнеться у православних. Страсний тиждень - це період зрад, сходження на хрест, страждань, період жертви, яку приніс Спаситель за людей. Але ми як віруючі люди знаємо, що Страсний тиждень завершується Пасхою, що справжня жертва завершується перемогою. Життя перемагає, любов перемагає, перемагає правда. І це той контекст, в якому написані ці ікони».

Автор-іконописець Олександр Клименко, розповідаючи про свої роботи, зауважив:

«Цей цикл присвячений Страстям Господнім, присвячений всім тим, хто загинув у цій війні. Також у цьому циклі є контекст: Богородичні ікони. Це друга присвята - матерям, які віддали своїх дітей. Основна ідея проекту - перетворення смерті на життя - не змінилася. Але у цьому циклі робіт отримала певні нові сенси - контекст страсної символіки, Воскресіння Христового».


Звертаючись до присутніх, духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр сказав:

«Без Христа, без Голгофи немає і Воскресіння. Ми проходимо Пасху Страстей Господніх, щоби зустріти Пасху Воскресіння. Так, без смерті немає життя. І в цьому контексті те, на чому виконано ці роботи, повинно нас надихнути і відкрити вікно в той горній світ, власне, чим і є ікона. Вона є вікном, через яке ми бачимо небожителів, Христа-Спасителя, небожителів, до яких ми звертаємося і спілкуємося із ними. Ми просимо, щоб Господь упокоїв душі наших захисників, які віддали життя за цілісність нашої держави, за те, щоби ми тут сьогодні мали можливість під мирним небом і згадувати їх, і святкувати Пасху, і бути один одному братами і сестрами. Ми молимося сьогодні за всіх тих хто своїм життям і тим подвигом, який він несе, довів вірність Христовій заповіді: поклав душу свою за друзів своїх. Нехай Господь упокоїть душі їх із праведними, а нас всіх помилує, бо Він благий і людинолюбний».

Також владика підкреслив, що 2016 року значна частина цих ікон була придбана для Преображенського собору міста Києва його фундатором Ігорем Лисовим, а кошти направили для допомоги українським воїнам, які несуть служіння у зоні бойових дій на Сході нашої країни.

Виставка діятиме до 5 травня. Відчинено з 10:00 до 17:00, без вихідних. Адреса: вул. Володимирська, 24