Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні 25-річчя Хмельницького МАУП ім. Блаженнішого Митрополита Володимира

Митрополит Олександр взяв участь у відзначенні 25-річчя Хмельницького МАУП ім. Блаженнішого Митрополита Володимира

10 червня 2021 року Хмельницький інститут МАУП, що носить ім’я Блаженнішого Митрополита Володимира, відзначив своє 25-річчя. Він є відокремленим структурним підрозділом Міжрегіональної Академії управління персоналом - найбільшого недержавного ВНЗ України. Його історія розпочалася у 1996 році, а за кілька років він здійснив перший набір студентів на денну форму навчання. Цей навчальний заклад названо на честь Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. І це не випадково, адже Блаженніший Владика не тільки уродженець Хмельниччини, а ще й знаний у світі церковний діяч, педагог, вчений, людина високої культури, багатогранних душевних обдарувань. У 2003 році біля центрального входу Його Блаженству було встановлено та відкрито пам’ятник. Вуз завжди відчував підтримку Владики Володимира, який неодноразово його відвідував. При інституті побудовано каплицю в ім’я святого рівноапостольного князя Володимира, яку Архіпастир освятив в 2005 році. Того ж року з благословення Митрополита Володимира було створено кафедру українського православ’я та теології Хмельницького інституту МАУП.  У 2010 році Владика Володимир подарував Інституту факсимільне видання Пересопницького Євангелія. У 2015 році, напередодні 80-річчя Архіпастиря, при виші відкрили меморіальний музей.

На запрошення ректора Леоніда Білого участь у святкових заходах взяв духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

На урочистій частині, коли звучали вітальні слова, митрополит Олександр привітав ректора, адміністрацію, викладацький склад, співробітників та студентів навчального закладу із ювілеєм. З цієї нагоди владика Олександр нагородив інститут відзнакою Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира та підніс у подарунок примірник факсимільного видання Мазепинського Євангелія, яке нещодавно побачило світ. До бібліотеки вишу духівник передав останні видання Фонду.

Мазепинське Євангеліє належить до національної історичної спадщини. Видатна пам’ятка вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Довгий час цей символ духовного зв’язку України та Антіохії вважався втраченим у нашій державі. Але книга, видана колись спільними зусиллями видатного державного діяча та Церкви, нині отримала нове народження стараннями Посольства України в Лівані у співпраці з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира та колективом Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.

Більше інформації про Мазепинське Євангеліє та замовлення примірників можна дізнатися тут >>>