ТЕРНОПІЛЬ. У Західноукраїнському національному університеті презентовані факсимільні видання Пересопницького та Мазепинського Євангелій

ТЕРНОПІЛЬ. У Західноукраїнському національному університеті презентовані факсимільні видання Пересопницького та Мазепинського Євангелій

 

18 жовтня 2021 року, на запрошення архієпископа Тернопільського і Бучацького Тихона та ректора Західноукраїнського національного університету Андрія Крисоватого, до Тернополя завітав духівник Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

У актовому залі вузу митрополит Олександр презентував факсимільне видання Пересопницького Євангелія – видатного рукописного пам’ятника стародавньої української мови та мистецтва ХVІ століття та Мазепинського Євангелія – наукового видання «Книга Чесного Непорочного Євангелія, Світильника, що сяє й освітлює» українською та арабською мовами. Примірники книг були передані у дар бібліотеці університету.

Владика Олександр звернувся до присутніх: «У цей жовтневий яскравий день ми засіваємо зерна любові та добра серед студентів цього закладу вищої освіти. Це означає, що разом із поколінням юнаків та дівчат ми утверджуємо славні християнські цінності й чесноти. Я бажаю кожному з Божою допомогою перебувати із правдою, вірою, любов’ю, терпеливістю і лагідністю. Нехай Господь береже вас усіх!».

Перед початком заходу ієрархи піднесли молитву в університетській каплиці на честь Різдва Пресвятої Богородиці.

***

Мазепинське Євангеліє належить до національної історичної спадщини. Видатна пам’ятка вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Довгий час цей символ духовного зв’язку України та Антіохії вважався втраченим у нашій державі. Але книга, видана колись спільними зусиллями видатного державного діяча та Церкви, нині отримала нове народження стараннями Посольства України в Лівані у співпраці з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира та колективом Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського. Видання побачило світ завдяки праці багатьох людей: тих, хто віднайшов книгу, готував до друку і тих, хто на початку XVIII ст. створив цю унікальну пам’ятку. Все це свідчить про глибокий зв’язок поколінь і зв’язок православних християн України та Близького Сходу.

З питань замовлення звертатися за номером +380 (50) 357 75 34 або надіслати запит на e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її..

Фото сайту wunu.edu.ua