АНОНС. 24 грудня у Рівному відбудеться презентація Пересопницького та Мазепинського Євангелій

АНОНС. 24 грудня у Рівному відбудеться презентація Пересопницького та Мазепинського Євангелій

 

24 грудня о 15-00 у Свято-Покровському кафедральному соборі м. Рівне (вулиця Соборна, 6), з благословіння архієпископа Рівненського і Острозького Іларіона, відбудеться презентація Пересопницького та Мазепинського Євангелій. Очолить подію духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяславський і Вишневський Олександр.

***

Пересопницьке Євангеліє — незрівнянний зразок українського живопису та рукописної книги. Є першою в Україні церковною книгою, перекладеною із книжної церковнослов’янської на староукраїнську мову. З 1991 року на ньому під час інавгурації присягають на вірність президенти України, що робить цю історичну пам'ятку одним з символів державності. Факсимільне видання книги було видано з благословення Блаженнішого Митрополита Володимира у 2008 році з нагоди 450-річчя створення Пересопницького Євангелія.

***

Мазепинське Євангеліє належить до національної історичної спадщини. Видатна пам’ятка вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Довгий час цей символ духовного зв’язку України та Антіохії вважався втраченим у нашій державі. Але книга, видана колись спільними зусиллями видатного державного діяча та Церкви, нині отримала нове народження стараннями Посольства України в Лівані у співпраці з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира та колективом Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.