В Софії Київській презентовано Мазепинське Євангеліє

В Софії Київській презентовано Мазепинське Євангеліє

8 січня 2022 року у Софійському соборі було урочисто представлено Мазепинське Євангеліє, яке доповнило низку факсимільних видань, що вже експонують у храмі: Реймського, Пересопницького, Луцького та Холмського.

Захід відбувся за участі духівника Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополита Переяславського і Вишневського Олександра та Посла України у Лівані Ігоря Осташа.

Символічною стала участь у відкритті експозиції прямих нащадків Антіохійського Патріарха Афанасія Даббаса ІІІ – Цезаря Антуана та Марка Даббасів, які спеціально для цієї події приїхали з Лівану.

Нагадаємо, що Мазепинське Євангеліє надруковане у січні 1708 р. у місті Алепо коштом гетьмана Івана Мазепи. У такий спосіб гетьман підтримав віруючих Антіохійського Патріархату на прохання їхнього Патріарха Афанасія Даббаса ІІІ. Київський примірник Мазепинського Євангелія був знайдений Послом України у Лівані Ігорем Осташем у Національній бібліотеці України ім. В.І. Вернадського.

Факсиміле Мазепинського Євангелія було надруковано минулого року за підтримки Фонду пам‘яті Блаженнішого Митрополита Володимира, Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського та Посольства України у Лівані.

Доповнив презентацію портрет гетьмана Івана Мазепи, написаний відомою художницею Наталею Павлусенко.

У виконанні братчика Київського кобзарського цеху лірника Яреми (Вадима Шевчука), який працює реставратором у Національному заповіднику «Софія Київська», прозвучала «Софійська колядка», котру у Софійському монастирі співали у XVII ст.