Мазепинське Євангеліє презентовано у найдавнішому університеті Польщі

Мазепинське Євангеліє презентовано у найдавнішому університеті Польщі

 

25 січня 2022 року відбулася презентація факсимільного видання Мазепинського Євангелія в Інституті Близького і Далекого Сходу Ягеллонського університету у Кракові.

Ягеллонський університет заснований у 1364 році — це найдавніший та один з найбільших у Польщі вищих навчальних закладів, до того ж один з найстаріших у Європі. Його бібліотека є однією з найбільших у Польщі та має понад 6 млн одиниць зберігання, серед яких велика колекція середньовічних рукописів.

У заході взяли участь: духівник Фонду пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира митрополит Переяславський і Вишневський Олександр, проректорка з міжнародного співробітництва проф. Дорота Малєц, директор Інституту Близького і Далекого Сходу проф. Адам Єлонек, завідувач кафедри Близького Сходу та Північної Африки проф. Кшиштоф Костельняк, Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський.

Під час зустрічі у Сенатській залі проф. Дорота Малєц високо оцінила роботу, яка була проведена для видання Мазепинського Євангелія.  Обговорювалась низка питань щодо розвитку українсько-польських взаємин у науково-освітній сфері.

***

Мазепинське Євангеліє належить до національної історичної спадщини. Видатна пам’ятка вперше побачила світ три століття тому (1708 р.) в сирійському місті Алепо коштом гетьмана України Івана Мазепи і містить присвяту гетьману-меценату, написану Антіохійським патріархом Афанасієм ІІІ Даббасом. Довгий час цей символ духовного зв’язку України та Антіохії вважався втраченим у нашій державі. Але книга, видана колись спільними зусиллями видатного державного діяча та Церкви, у 2021 році отримала нове народження стараннями Посольства України в Лівані у співпраці з Фондом пам'яті Блаженнішого Митрополита Володимира та колективом Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського.