ВІННИЦЯ. Духівник Фонду взяв участь у традиційній Хресній ході на честь Калинівського Чуда

 

8 липня 2015 року, у м. Калинівці Вінницької обл з нагоди чергової річниці Калинівського Чуда відбулася Хресна хода. Архієреї, духовенство та сотні мирян пройшли шлях від храму преподобної Параскеви Сербської до Хрестовоздвиженського храму, що збудований на місці, де колись стояв хрест з Розп’яттям, прострілений п’яним червоноармійцем у 1923 р. З місця, куди влучили кулі, потекла справжня кров, і вже через кілька днів сотні, а згодом і тисячі паломників з України і з-за її меж приїздили помолитися та доторкнутися до дива, яке назвали Калинівське Чудо. Розповідають, що побачивши, що відбулося, солдат розкаявся, а його мати ще довго просила у людей пробачення за безумний вчинок свого сина.

Через короткий час безбожна влада, яка пересвідчилася у марності погроз и та усіх спроб припинити вшанування Калинівського хреста, розпорядилася зрубати його і вжити каральних заходів щодо духовенства і паломників. Здавалося, що владі вдалося стерти з пам’яті людей спомин про Калинівський хрест, але у 1995 р. пам’ять про Чудо була всенародно відновлена. На місці старого був встановлений новий хрест – копія того, який був прострілений у 1923 р., а до Калинівки з Вінниці пройшла багатотисячна хресна хода. З тих пір було зафіксовано багато чудесних випадків зцілень і допомоги Божої на благодатному місці, яке колись було освячено Чудом.

Починаючи з минулого року Хресна хода до Калинівського хреста, з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона стала щорічною. Кожні 5 років паломники вирушатимуть до Калинівки з Вінниці, а в інші роки хресна хода проходитиме у межах Калинівки - від храму преподобної Параскеви до Калинівського хреста.

У цьогорічній хресній ході взяли участь митрополит Симеон: митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр - духівник Фонду пам'яті Баженнішого Митрополита Володимира, архієпископ Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт та єпископ Фастівський Даміан, священнослужителі Вінницької єпархії, а також представники духовенства Могилів-Подільської, Житомирської, Київської, Тульчинської єпархій та паломники з різних міст і сіл Вінниччини.

Під спів церковних піснеспівів, Хресна хода пройшла центральною вулицею Калинівки. Біля пам’ятника захисникам Вітчизни, на якому також встановлені портрети загиблих у наш час у зоні АТО калинівчан, була звершена заупокійна літія. Загиблим захисникам України проспівали вічну пам’ять і рушили далі – до хреста. Дорогою до хресної ходи приєднувалися місцеві жителі і паломники, котрі прибули з далеких сіл.

Біля Хрестовоздвиженського храму архієреїв зустрічали парафіянки у національному одязі з короваями. Потім у храмі розпочалася Божественна літургія. Очолив богослужіння митрополит Симеон. Разом із архієреями, які брали участь у хресній ході, Божественну літургію звершували ще три архіпастиря: архієпископ Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, архієпископ Городницький Олександр та єпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон.

По завершенню богослужіння до вірян звернулися з архіпастирським словом митрополити Симеон та Олександр. Владика Олександр наголосив, що місце, на якому щойно відбулася літургія, - особливе. Саме на цьому місці Господь, вкотре прийнявши наругу від людей, явив для них Чудо Своєї любові, яка проявилася у чудесах зцілень та почутих молитвах тих, хто з вірою вшановує Його святий хрест, який є знаменням спасіння.

Митрополит Симеон подякував усім архієреям, котрі прибули на урочистості, та духовенству і мирянам, які пройшли шлях хресної ходи і взяли участь у спільній молитві. Архіпастир закликав усіх і надалі посилено молитися, щоби Господь охороняв силою Свого Чесного Хреста і Своєю благодаттю Україну і український народ, повернув на нашу землю мир і спокій і благословив усіх Своїх вірних чад добром, радістю, земним благополуччям і духовними дарами від Своїх багатих щедрот.

 

Прес-служба Вінницької єпархії